Вијести

ОДРЖАН САСТАНАК УДАРНЕ ГРУПЕ ЗА БОРБУ ПРОТИВ ТЕРОРИЗМА И ЈАЧАЊА СПОСОБНОСТИ ЗА БОРБУ ПРОТИВ ТЕРОРИЗМА

08.10.2021. 14:32

Главна тужитељка Тужилаштва БиХ, Гордана Тадић, предсједавала је састанком Ударне групе за борбу против тероризма и спречавање опасности од тероризма, који је одржан у Тужилаштву БиХ.

ОДРЖАН САСТАНАК УДАРНЕ ГРУПЕ ЗА БОРБУ ПРОТИВ ТЕРОРИЗМА И ЈАЧАЊА СПОСОБНОСТИ ЗА БОРБУ ПРОТИВ ТЕРОРИЗМА

На састанку је главна тужитељка Гордана Тадић презентовала рад и резултате Ударне групе, а руководилац Одсјека за тероризам, Ћазим Хасанспахић, рад Тужилаштва БиХ у области борбе против тероризма.

Централне теме састанка односиле су се на разматрање тренутног стања и наставак сарадње тужилаштава, полицијских, безбједносних и агенција за провођење закона у борби против тероризма у Босни и Херцеговини, са посебним освртом на питања спречавања финансирања тероризма.

На састанку је учествовало више од 20 званичника тужилачких, полицијских, безбједносних и агенција за провођење закона са нивоа државе Босне и Херцеговине, оба ентитета и Брчко дистрикта БиХ, који су презентовали активности и резултате институција из којих долазе у области борбе против тероризма. 

Истакнут је значај размјене информација на нивоу Оперативне групе за борбу против тероризма, као и да би требало наставити и убрзати рад Радне групе за израду Стратегије борбе против тероризма за наредни период, те интензивирати рад на предметима финансирања терористичких активности уз изналажење адекватних механизама за рад на спречавању финансирања тероризма и прања новца. Осим тога, разговарано је и о наставку започетих процеса дерадикализације и ресоцијализације повратника са страних ратишта, у чему је потребан и ангажман осталих сегмената друштва који могу дати допринос у овој области.

Закључено је да је потребно наставити процесе едукације из области борбе против тероризма, у свим институцијама које су надлежне за активности у овој области у Босни и Херцеговини, као и размјену искустава путем Регионалне групе за борбу против тероризма.

На састанку су учествовали и представници међународних организација које помажу у раду у борби против тероризма.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba