Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА КОРУПТИВНО КРИВИЧНО ДЈЕЛО ПОВЕЗАНО СА КРИЈУМЧАРЕЊЕМ ИЛЕГАЛНИХ МИГРАНАТА

16.09.2021. 10:09

Оптужени припадник Граничне полиције БиХ терети се да је, заједно са њему повезаним лицима, испланирао, организовао и извршио кријумчарење у Босну и Херцеговину групе од 12 илегалних миграната са подручја Сирије, међу којима је било и малољетних лица.

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА КОРУПТИВНО КРИВИЧНО ДЈЕЛО ПОВЕЗАНО СА КРИЈУМЧАРЕЊЕМ ИЛЕГАЛНИХ МИГРАНАТА

Тужилац Посебног одјела за организовани криминал, привредни криминал и корупцију подигао је оптужницу против:

1.     Дачевић Богољуба, рођеног 1972. године у Чајничу, запослен као полицијски службеник Граничне полиције, ЈГП Хум, држављанин БиХ

2.     Благојевић Бранислава, рођеног 1994. године у Фочи, држављанина БиХ

3.     Матовић Владимира, рођеног 1995. године у Фочи, држављанина БиХ

Оптужени се терете да су, након што је оптужени Дачевић, у својству полицијског службеника Граничне полиције БиХ, док је обављао дужност вође сектора, након дојаве да је већа група лица илегално ушла из Црне Горе у БиХ, на локалитету Бакић, затекао групу од 12 илегалних миграната, држављана Сирије, међу којима је било малољетних лица и дјеце те, умјесто да спријечи илегални прелазак границе, службеним комби возилом Граничне полиције повезао мигранте до локације у мјесту Драгочева.

У оптужници се наводи да је након тога од илегалних миграната тражио новац у износу од 1500 евра, како би их превезао даље на подручје БиХ. Група илегалних миграната прикупила је износ од 1200 евра, који су дали оптуженом, који је након тога ангажовао оптужене Благојевића и Матовића, те им дао дио новца да мигранте превезу према Сарајеву, те да их пусте из возила на подручју Трнова.

Оптужени Дачевић је након тога службеним возилом једним дијелом пута пружао заштиту возилима која су возили друга двојица оптужених, након чега се вратио у просторије Граничне полиције, гдје је поднио лажни извјештај да је група миграната одвраћена од уласка у БиХ.

Возила са илегалним мигрантима откривена су током полицијске контроле у близини Фоче.

Оптужени се терете да су починили:

-       оптужени Богољуб Дачевић кривично дјело - организовање групе или удружења за извршење кривичног дјела ‘кријумчарење миграната’  из члана 189а. КЗ-а БиХ, у вези са кривичним дјелом - кријумчарење лица из члана 189, као и кривично дјело - примање дара и других облика користи из члана 217. КЗ-а БиХ.

-       оптужени Бранислав Благојевић и Владимир Матовић кривично дјело - организовање групе или удружења за извршење кривичног дјела ‘кријумчарење миграната’  из члана 189а. КЗ-а БиХ, а све у вези са кривичним дјелом - кријумчарење лица из члана 189. КЗ-а БиХ.

Наводе оптужнице тужилаштво ће доказивати позивањем 22 свједока и 2 стручна вјештака, те прилагањем више десетина доказних материјала.

Оптужница је прослијеђена Суду БиХ.

 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba