Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA KORUPTIVNO KAZNENO DJELO POVEZANO SA KRIJUMČARENJEM ILEGALNIH MIGRANATA

16.09.2021. 10:09

Optuženi pripadnik Granične policije BiH tereti se da je, zajedno sa njemu povezanim osobama, isplanirao, organizirao i izvršio krijumčarenje u Bosnu i Hercegovinu skupine od 12 ilegalnih migranata sa područja Sirije, među kojima je bilo i malodobnih osoba.

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA KORUPTIVNO KAZNENO DJELO POVEZANO SA KRIJUMČARENJEM ILEGALNIH MIGRANATA

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju podigao je optužnicu protiv:

1.   Dačević Bogoljuba, rođenog 1972. godine u Čajniču, uposlen kao policijski djelatnik Granične policije, JGP Hum, državljanin BiH

2.   Blagojević Branislava, rođenog 1994. godine u Foči, državljanina BiH

3.   Matović Vladimira, rođenog 1995. godine u Foči, državljanina BiH

Optuženi se terete da su, nakon što je optuženi Dačević, u svojstvu policijskog djelatnika Granične policije BiH, dok je obavljao dužnost vođe sektora, nakon dojave da je veća skupina osoba ilegalno ušla iz Crne Gore u BiH, na lokalitetu Bakić, zatekao skupinu od 12 ilegalnih migranata, državljana Sirije, među kojima je bilo malodobnih osoba i djece te, umjesto da spriječi ilegalni prelazak granice, službenim kombi vozilom Granične policije povezao migrante do lokacije u mjestu Dragočeva.

U optužnici se navodi da je nakon toga od ilegalnih migranata tražio novac u iznosu od 1500 eura, kako bi ih prevezao dalje na područje BiH. Skupina ilegalnih migranata prikupila je iznos od 1200 eura, koji su dali optuženom, koji je nakon toga angažirao optužene Blagojevića i Matovića, te im dao dio novca da migrante prevezu prema Sarajevu, te da ih puste iz vozila na području Trnova.

Optuženi Dačević je nakon toga službenim vozilom jednim dijelom puta pružao zaštitu vozilima koja su vozili druga dvojica optuženih, nakon čega se vratio u prostorije Granične policije, gdje je podnio lažno izvješće da je skupina migranata odvraćena od ulaska u BiH.

Vozila sa ilegalnim migrantima otkrivena su tijekom policijske kontrole u blizini Foče.

Optuženi se terete da su počinili:

-          optuženi Bogoljub Dačević kazneno djelo - organiziranje grupe ili udruženja za počinjenje kaznenog djela ‘krijumčarenje migranata’ iz članka 189a. KZ-a BiH, u svezi sa kaznenim djelom - krijumčarenje osoba iz članka 189, kao i kazneno djelo - primanje dara i drugih oblika koristi iz članka 217. KZ-a BiH.

-          optuženi Branislav Blagojević i Vladimir Matović kazneno djelo - organiziranje grupe ili udruženja za počinjenje kaznenog djela ‘krijumčarenje migranata’ iz članka 189a. KZ-a BiH, a sve u vezi sa kaznenim djelom - krijumčarenje osoba iz članka 189. KZ-a BiH.

Navode optužnice tužiteljstvo će dokazivati pozivanjem 22 svjedoka i 2 stručna vještaka, te prilaganjem više desetina dokaznih materijala.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba