Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА КРИВИЧНО ДЈЕЛО ИЗАЗИВАЊЕ НАЦИОНАЛНЕ, РАСНЕ И ВЈЕРСКЕ МРЖЊЕ РАЗДОРА И НЕТРПЕЉИВОСТИ

10.09.2021. 15:10

Оптужени А.Ф. (1966), терети се да је у више наврата, током 2019. и 2020. године, путем веб странице на којој је администратор, као и путем друштвених мрежа, континуирано јавно објављивао текстове и видео записе који обилују изјавама које потичу и шире мржњу према мигрантима и мигрантској популацији, као и између конститутивних народа у БиХ.

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА КРИВИЧНО ДЈЕЛО ИЗАЗИВАЊЕ НАЦИОНАЛНЕ, РАСНЕ И ВЈЕРСКЕ МРЖЊЕ РАЗДОРА И НЕТРПЕЉИВОСТИ

Тужилац Тужилаштва Босне и Херцеговине, након проведене истраге, подигао је оптужницу против:

-       А.Ф., рођеног 1966. године, држављанина БиХ.

Оптужени се терети да је у више наврата, путем веб странице antimigrant.ba, IP домене 19************ којој је био административни контакт  и уредник садржаја, као и путем е-маил адресе, током 2019. и 2020. године, у намјери да изазове и распири националну и вјерску мржњу према мигрантској популацији и народима који живе у Босни и Херцеговини, континуирано јавно објављивао текстове и видео записе који обилују изјавама које потичу и шире мржњу како према мигрантима, тако и између конститутивних народа, а што је супротно и одредбама Закона о забрани дискриминације као и одредбама Кодекса за штампу и онлајн медије БиХ.

На наведени начин оптужени је изазвао узнемирење код већег броја лица, представника невладиног сектора, чланова Мреже за изградњу мира, Савјета за штампу у Босни и Херцеговини и других лица која су имала могућност прочитати садржај наведених порука објављених на наведеном порталу, што је проузроковало и реакцију Институције омбудсмена за људска права Босне и Херцеговине.

Оптужени се терети да је јавно изазивао или распиривао националну, расну или вјерску мржњу, раздор или нетрпељивост међу конститутивним народима и осталима, као и свим другима који живе или бораве у Босни и Херцеговини, чиме је починио продужено кривично дјело изазивање националне, расне и вјерске мржње, раздора и нетрпељивости из члана 145а. став 1. Кривичног закона БиХ, у вези са чланом 54. истог Закона.

Тужилаштво БиХ наводе оптужбе доказиваће позивањем 9 свједока и прилагањем већег броја доказних материјала.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ, који је исту потврдио.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba