Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA KORUPTIVNO KAZNENO DJELO

27.08.2021. 15:35

Tužitelj Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv:

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA KORUPTIVNO KAZNENO DJELO

- IVAŠTANIN DEJANA, rođenog 1980. godine u Bosanskoj Gradišci, državljanina BiH,  policijskog djelatnika uposlenog u Graničnoj policiji BiH, 

- ERMINA BIČAKČIĆA, rođenog 1987. godine u Sarajevu, državljanina R Hrvatske.

Optuženi Ivaštanin ​se tereti da je dana 22.11.2020. godine na MGP Gradiška, radeći kao ovlaštena službena osoba Granične policije BiH, raspoređen na radno mjesto policajac za kontrolu putničkih vozila i autobusa, obavljajući poslove granične kontrole na ulazu u BiH, u cilju stjecanja nezakonite koristi, zahtijevao i primio dar da u okviru svojih ovlasti izvrši radnju koju je bio dužan izvršiti.

U optužnici se navodi da je optuženi Ivaštanin navedenog dana, prigodom kontrole putnih isprava od optuženog Bičakčića i osobe koja se nalazila sa njim u vozilu, inzistirajući da navedene osobe koje ulaze u BiH nemaju potrebna Covid odobrenja i potvrde, iako je znao da to nije bilo točno, zahtijevao i primio dar kako bi im, bez dodatnog zadržavanja, dozvolio prelazak državne granice, a optuženi Bičakčić službenoj osobi u institucijama BiH učinio novčani dar kako ne bi proveo zakonski propisanu proceduru.

Optuženi se terete da su počinili - Ivaštanin Dejan kazneno djelo primanje dara i drugih oblika koristi iz članka 217. stavak 1. Kaznenog zakona BiH, a optuženi Bičakčić Ermin kazneno djelo davanje dara i drugih oblika koristi iz članka 218. stavak 1. istog Zakona.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba