Vijesti

NA EKSHUMACIJI U VLASENICI PRONAĐENI POSMRTNI OSTACI

18.08.2021. 15:49

Po nalogu Tužilaštva BiH, na lokalitetu Smajlovića njive u mjestu Gradina kod Vlasenice, završen je proces ekshumacije, prilikom kojeg su pronađeni posmrtni ostaci najmanje jedne osobe.

 

NA EKSHUMACIJI U VLASENICI PRONAĐENI POSMRTNI OSTACI

Ekshumacija je provedena nakon što su u naseljenom mjestu, prilikom izvođenja poljoprivrednih radova primijećeni pronađeni posmrtni ostaci, nakon čega je lokacija osigurana do početka ekshumacije.

Na lokaciji je bio prisutan istražilac iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, koji je pod nadzorom postupajućeg tužioca vodio proces ekshumacije, a sudjelovali su i službenici Instituta za nestale osobe (INO) BiH, kao i policijski službenici PS Vlasenica koji su osiguravali lokaciju.

Posmrtni ostaci bit će transportovani u Komemorativni centar Tuzla, radi dalje antropološke obrade i uzimanja uzoraka za utvrđivanje identiteta osobe putem DNK analize.

Istražioci i stručno osoblje Tužilaštva BiH, gotovo svakodnevno, sudjeluju u procesima ekshumacija i traženja nestalih osoba na lokacijama širom Bosne i Hercegovine.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba