Вијести

ОДРЖАН САСТАНАК УДАРНЕ ГРУПЕ ЗА БОРБУ ПРОТИВ ТРГОВИНЕ ЉУДИМА И ОРГАНИЗОВАНЕ ИЛЕГАЛНЕ ИМИГРАЦИЈЕ

30.07.2021. 17:54

На састанку је разговарано о радним активностима, као и комуникацији и дјеловању институција и агенција које су чланице Ударне групе у јачању капацитета за процесуирање кривичних дјела трговине људима и илегалних миграција.

ОДРЖАН САСТАНАК УДАРНЕ ГРУПЕ ЗА БОРБУ ПРОТИВ ТРГОВИНЕ ЉУДИМА И ОРГАНИЗОВАНЕ ИЛЕГАЛНЕ ИМИГРАЦИЈЕ

Главна тужитељка Тужилаштва Босне и Херцеговине, Гордана Тадић, предсједавала је састанком Ударне групе за борбу против трговине људима и организоване илегалне имиграције, у чијем раду учествују представници полицијских, правосудних, безбједносних и институција за провођење закона, са свих нивоа у Босни и Херцеговини.

Данашњи састанак Ударне групе уприличен је поводом свјетског  Дана борбе против трговине људима.

На почетку састанка истакнуто је да су, између осталих, институције у оквиру Ударне групе и Специјализоване мреже истражилаца и тужилаца, као и координациони тимови за борбу против трговине људима, заједно са невладиним сектором, допринијели напретку Босне и Херцеговине на листи State Departmenta с надзорне листе на Листу 2.

Такође, наглашено је да се активности морају наставити у будућности, са циљем још ефикаснијег процесуирања  починилаца ових кривичних дјела и заштите жртава трговине људима, а уједно са циљем побољшања статуса Босне и Херцеговине у овој области.

Главна тужитељка упознала је чланове Ударне групе да је, у складу са најновијим измјенама Правилника Тужилаштва БиХ, у Тужилаштву БиХ извршено формирање Одсјека за борбу против трговине људима и илегалних миграција.

Сви присутни чланови Ударне групе извијестили су учеснике састанка о раду и резултатима институција из којих долазе у процесуирању кривичних дјела из ове области.

У протеклом периоду подигнуте су оптужнице за кривична дјела трговине људима и кријумчарења лица, којима су обухваћени и страни држављани, као и држављани Босне и Херцеговине који су учествовали у незаконитим активностима, а такође евидентиране су жртве и оштећени који су страни држављани.

Један од закључака састанка је да ће се у наредном периоду извршити детаљна анализа препорука из Извјештаја State Departmenta, које се односе на Ударну групу с циљем реализације истих у наредном периоду.

 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba