Vijesti

PRIJEDLOG PRITVORA ZA OSUMNJIČENE ZA ORGANIZOVANI KRIMINAL I NEOVLAŠTENI PROMET OPOJNIM DROGAMA

27.07.2021. 10:49

Nakon ispitivanja osumnjičenih, Tužilaštvo BiH uputilo je prijedlog pritvora za svu četvoricu osumnjičenih u okviru predmeta kodnog naziva “Escobar”.

PRIJEDLOG PRITVORA ZA OSUMNJIČENE ZA ORGANIZOVANI KRIMINAL I NEOVLAŠTENI PROMET OPOJNIM DROGAMA

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine uputilo je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora za osumnjičene:

1.      J.D., rođenog 1982. godine u Loznici, nastanjenog u Zvorniku

2.      D.M., rođenog 1989. godine u Velikoj Kladuši

3.      P.A., rođenog 1987. godine u Kranju, Slovenija, nastanjenog u Velikoj Kladuši

4.      S.A., rođenog 1998. godine u Velikoj Kladuši

Navedeni osumnjičeni lišeni su slobode u akciji Granične policije BiH, uz podršku SIPA-e i MUP-a USK, a mjera pritvora predložena je iz razloga opisanih u članu 132. stav 1. tačke a), b) i c) ZKP-a BiH, odnosno zbog opasnosti od bjekstva (u odnosu na prvoosumnjičenog), te opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli ometati istragu, prikrivati dokaze, te vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike, kao i ponoviti krivično djelo ili dovršiti započeto.

Tokom istrage koju vodi Tužilaštvo BiH protiv osumnjičenih za krivična djela organizirani kriminal (čl. 250. KZ-a BiH) i neovlašteni promet opojnim drogama (čl. 195. KZ-a BiH), zajedno sa partnerskim policijskim i sigurnosnim agencijama, na području Velike Kladuše otkrivena je plantaža sa sistemom za navodnjavanje na kojoj je otkriveno 6000 sadnica opojne droge marihuana (Cannabis), a koju su, prema prikupljenim dokazima, osumnjičeni sakrivali i osiguravali upotrebom vatrenog oružja, te vršili krijumčarenje opojne droge na ilegalno narko–tržište u zemljama EU, kao i na području Bosne i Hercegovine.

U istrazi je ostvarena saradnja sa Graničnom policijom, Državnom agencijom za istrage i zaštitu-SIPA, MUP-om USK, kao i sa partnerskim institucijama R Hrvatske.

Prijedlog za određivanje mjere pritvora upućen je Sudu BiH, a istraga se intenzivno nastavlja.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba