Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА КОРУПТИВНА КРИВИЧНА ДЈЕЛА ПРОТИВ ЧЕТИРИ ЛИЦА; ИЗВРШЕЊЕМ КРИВИЧНИХ ДЈЕЛА БУЏЕТ БиХ ОШТЕЋЕН ЗА ВИШЕ ОД ПОЛА МИЛИОНА КМ

05.07.2021. 09:11

Оптужени се терете за више кривичних дјела повезаних са кријумчарењем акцизних производа у Босну и Херцеговину. Двојица оптужених су царински службеници ЦИ Шамац.

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА КОРУПТИВНА КРИВИЧНА ДЈЕЛА ПРОТИВ ЧЕТИРИ ЛИЦА; ИЗВРШЕЊЕМ КРИВИЧНИХ ДЈЕЛА БУЏЕТ БиХ ОШТЕЋЕН ЗА ВИШЕ ОД ПОЛА МИЛИОНА КМ

Тужилац Посебног одјела за организовани криминал, привредни криминал и корупцију подигао је оптужницу против:

1. Илић Милета, рођеног 1985. године у Лопарама, настањен у Бијељини, држављанин БиХ

2. Јовановић Зорана, рођеног 1973. године у Градачцу, настањен у Шамцу, држављанин БиХ

3. Суботић Шпире, рођеног 1958. године у Брези, држављанин БиХ, запослен у УИО БиХ као царински службеник у ЦИ Шамац

4. Беширевић Ахмеда, рођеног 1983. године у Брчком, запослен у УИО БиХ, као царински службеник ЦИ Шамац

Оптужени  Илић и Јовановић се терете да су приступили организованој групи људи, међу којима су и страни држављани из више земаља, са предузећима са сједиштем у Београду, те постали дио организоване мреже препродавача и посредника за кријумчарење и продају акцизних дуванских производа (дуван за водену лулу и ароме за наргиле), које спадају у акцизне производе, те иако свјесни да немају потребна одобрења нити акцизне маркице за производе, вршили кријумчарење великих количина дуванских прерађевина у количинама од неколико тона, са подручја Р Србије у Босну и Херцеговину, гдје су дуванске прерађевине незаконито стављали у промет.

У оптужници се наводи да је оптужени Илић фалсификовао документацију потребну за увоз, док је оптужени  Јовановић превозио робу, те ангажовао возаче, као и организовао царинске службенике ЦИ Шамац, који су за примање дара или другог облика користи, вршили пропуштање возила без царинског  прегледа, након чега су производи незаконито стављани у промет, без плаћених акциза и одговарајућих акцизних маркица, чиме је нанесена штета буџету БиХ у износу од 608.503,40 КМ.

Оптужени се терете да су починили кривична дјела: организирање групе људи или удружења за кријумчарење или растурање неоцарињене робе  из члана 215. КЗ-а БиХ,  кријумчарење из члана 214. КЗ-а БиХ, недозвољен промет акцизних производа из члана 210а. КЗ-а БиХ, давање дара и других облика користи из члана 218. КЗ-а БиХ, примање дара и других облика користи из члана 217. КЗ-а БиХ и злоупотреба службеног положаја или овлаштења из члана 220. КЗ-а БиХ.

Наводе оптужбе тужилаштво ће доказивати позивањем 22 свједока и стручног вјештака, као и прилагањем и извођењем више десетина материјалних доказа.

Оптужница је прослијеђена Суду БиХ.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba