Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA KORUPTIVNA KAZNENA DJELA PROTIV ČETIRI OSOBE; IZVRŠENJEM KAZNENIH DJELA PRORAČUN BiH OŠTEĆEN ZA VIŠE OD POLA MILIJUNA KM

05.07.2021. 09:11

Optuženi se terete za više kaznenih djela, povezanih sa krijumčarenjem trošarinskih proizvoda u Bosnu i Hercegovinu. Dvojica optuženih su carinski djelatnici CI Šamac.

 

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA KORUPTIVNA KAZNENA DJELA PROTIV ČETIRI OSOBE; IZVRŠENJEM KAZNENIH DJELA PRORAČUN BiH OŠTEĆEN ZA VIŠE OD POLA MILIJUNA KM

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju podigao je optužnicu protiv:

1. Ilić Mileta, rođenog 1985. godine u Loparama, nastanjen u Bijeljini, državljanin BiH

2. Jovanović Zorana, rođenog 1973. godine u Gradačcu, nastanjen u Šamcu, državljanin BiH

3. Subotić Špire, rođenog 1958. godine u Brezi, državljanin BiH, uposlen u UNO BiH kao carinski djelatnik u CI Šamac

4. Beširević Ahmeda, rođenog 1983. godine u Brčkom, uposlen u UNO BiH, kao carinski djelatnik CI Šamac

Optuženi  Ilić i Jovanović se terete da su pristupili organiziranoj skupini ljudi, među kojima su i strani državljani iz više zemalja, sa poduzećima sa sjedištem u Beogradu, te postali dio organizirane mreže preprodavača i posrednika za krijumčarenje i prodaju trošarinskih duhanskih proizvoda (duhan za vodenu lulu i arome za nargile), koje spadaju u trošarinske proizvode, te iako svjesni da nemaju potrebna odobrenja niti trošarinske markice za proizvode, vršili krijumčarenje velikih količina duhanskih prerađevina, u količinama od nekoliko tona, sa područja R Srbije u Bosnu i Hercegovinu, gdje su duhanske prerađevine nezakonito stavljali u promet.

U optužnici se navodi da je optuženi Ilić krivotvorio dokumentaciju potrebnu za uvoz, dok je optuženi  Jovanović prevozio robu, te angažirao vozače, kao i organizirao carinske djelatnike CI Šamac, koji su za primanje dara ili drugog oblika koristi, vršili propuštanje vozila bez carinskog  pregleda, nakon čega su proizvodi nezakonito stavljani u promet, bez plaćenih trošarina i odgovarajućih trošarinskih markica, čime je nanesena šteta proračunu BiH u iznosu od 608.503,40 KM.

Optuženi se terete da su počinili kaznena djela: organiziranje grupe ljudi ili udruženja za krijumčarenje ili raspačavanje neocarinjene robe iz članka 215. KZ-a BiH,  krijumčarenje iz članka 214. KZ-a BiH, nedozvoljen promet trošarinskih proizvoda iz članka 210a. KZ-a BiH, davanje dara i drugih oblika koristi iz članka 218. KZ-a BiH, primanje dara i drugih oblika koristi iz članka 217. KZ-a BiH i Zlouporaba službenog položaja ili ovlasti iz članka 220. KZ-a BiH.

Navode optužbe tužiteljstvo će dokazivati pozivanjem 22 svjedoka i stručnog vještaka, kao i prilaganjem i izvođenjem više desetina materijalnih dokaza.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.

 

 

 

 


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba