Вијести

ГЛАВНА ТУЖИТЕЉКА САСТАЛА СЕ СА ПРЕДСТАВНИЦИМА АМБАСАДЕ САД-а

02.07.2021. 16:58

Главна тужитељка Гордана Тадић, са тужитељкама и чланицама Ударне групе за борбу против трговине људима и организоване илегалне имиграције Сеном Узуновић и Мерисом Нуркић, састала се са представницима Амбасаде САД-а у БиХ, гђом Наталијом Шушак, савјетницом за људска права и г. Frankom Bredsherom, резидентним правним савјетником Министарства правде САД-OPDAT и сарадницима.

ГЛАВНА ТУЖИТЕЉКА САСТАЛА СЕ СА ПРЕДСТАВНИЦИМА АМБАСАДЕ САД-а

На састанку се разговарало о доприносу Ударне групе и неформалне мреже тужилаца и истражилаца у унапређењу борбе против трговине људима. Министарство иностраних послова САД-а објавило је Извјештај о трговини људима за 2021. годину у којем је Босна и Херцеговина напредовала са трећег на други ниво.

У извјештају је посебно истакнуто јачање Ударне групе, проширење исте те стварање мреже тужилаца и истражилаца ради лакше координације.

Ударна група ће даље наставити одржавати редовне састанке који су до сада због отежаних услова пандемије Covid 19 одржавани online, а у наредном периоду ће се одржавати у просторијама Тужилаштва Босне и Херцеговине, као и Унско-санском кантону и другим кантонима у којима се налазе мигрантски центри, те у другим дијеловима БиХ.

Наставиће се едукација чланова Ударне групе, тужилаца и полицијских агенција, посебно у области раног препознавања трговине људима у мигрантској популацији.

Такође ће се наставити сарадња са координационим тимовима, невладиним организацијама и локалним заједницама у циљу пружања помоћи и заштите жртвама трговине људима.

Значај Ударне групе је што дјелује на подручју цијеле Босне и Херцеговине и предмети трговине људима остају приоритет у раду у наредном периоду.

Тужилаштво БиХ и Ударна група ће наставити са испуњавањем препорука датих у овом извјештају.

 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba