Vijesti

GLAVNA TUŽITELJICA SASTALA SE SA PREDSTAVNICIMA VELEPOSLANSTVA SAD-a

02.07.2021. 16:58

Glavna tužiteljica Gordana Tadić, sa tužiteljiicama i članicama Udarne grupe za borbu protiv trgovine ljudima i organizirane ilegalne migracije Senom Uzunović i Merisom Nurkić, sastala se sa predstavnicima Veleposlanstva SAD-a u BiH, gđom Natalijom Šušak savjetnicom za ljudska prava i g. Frankom Bredsherom rezidentnim pravnim savjetnikom Ministarstva pravde SAD-OPDAT i suradnicima.

 

GLAVNA TUŽITELJICA SASTALA SE SA PREDSTAVNICIMA VELEPOSLANSTVA SAD-a

Na sastanku se razgovaralo o doprinosu Udarne grupe i neformalne mreže tužitelja i istražitelja u unaprjeđenju borbe protiv trgovine ljudima. Ministarstvo vanjskih poslova SAD objavilo je Izvješće o trgovini ljudima za 2021. godinu u kojem je Bosna i Hercegovina napredovala sa treće na drugu razinu.

U izvješću je posebno istaknuto jačanje Udarne grupe, proširenje iste te stvaranje mreže tužitelja i istražitelja radi lakše koordinacije.

Udarna grupa će dalje nastaviti održavati redovite sastanke koji su do sada zbog otežanih uvjeta pandemije Covid 19 održavani online, a u narednom razdoblju će se održavati u prostorijama Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, kao i Unsko-sanskom kantonu i drugim kantonima u kojima se nalaze migrantski centri, te u drugim dijelovima BiH.

Nastavit će se edukacija članova Udarne grupe, tužitelja i policijskih agencija posebno u oblasti ranog prepoznavanja trgovine ljudima u migrantskoj populaciji.

Također će se nastaviti suradnja sa koordinacionim timovima, nevladinim organizacijama i lokalnim zajednicama u cilju pružanja pomoći i zaštite žrtvama trgovine ljudima.

Značaj Udarne grupe je što djeluje na području cijele Bosne i Hercegovine i predmeti trgovine ljudima ostaju prioritet u radu u narednom razdoblju.

Tužiteljstvo BiH i Udarna grupa će nastaviti sa ispunjavanjem preporuka datih u ovom izvješću.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba