Vijesti

NA LOKALITETU KAMENIČKOG BRDA U BRATUNCU, REALIZIRA SE EKSHUMACIJA POD NADZOROM TUŽITELJSTVA BOSNE I HERCEGOVINE

02.07.2021. 15:06

Na lokaciji su pronađeni posmrtni ostaci na površini tla, te će se detaljnom ekshumacijom nastaviti potraga za posmrtnim ostacima.

NA LOKALITETU KAMENIČKOG BRDA U BRATUNCU, REALIZIRA SE EKSHUMACIJA POD NADZOROM TUŽITELJSTVA BOSNE I HERCEGOVINE

Istražitelj Posebnog odjela za ratne zločine nalazi se na lokalitetu Kameničkog brda u općini Bratunac, gdje po nalogu postupajućeg tužitelja koordinira aktivnosti i realiziranje procesa ekshumacije na temelju zahtjeva Tužiteljstva BiH i naredbe Suda BiH.

Na navedenoj lokaciji nalaze se liječnik-patolog sudske medicine, predstavnici Instituta za nestale osobe (INO) BiH, potrebni radnici, kao i policijski djelatnici PS Bratunac koji osiguravaju lokaciju.

Na ovoj lokaciji pronađeni su posmrtni ostaci za koje se pretpostavlja da pripadaju žrtvama iz proteklog rata, te će procesom ekshumacije biti utvrđen broj posmrtnih ostataka koji se nalaze na navedenoj lokaciji.

Posmrtni ostaci će nakon ekshumacije biti proslijeđeni u Tuzlu radi daljnje sudsko-medicinske obrade i utvrđivanja identiteta nestalih osoba putem DNK analize.

Predstavnici Tužiteljstva BiH, zajedno sa dužnosnicima partnerskih institucija i agencija uključenih u procese traženja nestalih osoba, sudjeluju u procesima ekshumacija u svim krajevima Bosne i Hercegovine. 

 


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba