Вијести

НАСТАВЉАЈУ СЕ РАДОВИ НА ЕКСХУМАЦИЈИ НА ЛОКАЛИТЕТУ ДОБРО ПОЉЕ, ОПШТИНА КАЛИНОВИК; ПРОНАЂЕНИ СУ ПОСМРТНИ ОСТАЦИ НАЈМАЊЕ ПЕТ ЛИЦА, ВРШИ СЕ КОМПЛЕТИРАЊЕ СКЕЛЕТНИХ ОСТАТАКА

04.06.2021. 15:35

Интензивним радовима на терену на локалитету Добро Поље, општина Калиновик, наставља се процес ексхумације у циљу проналаска и комплетирања посмртних остатака лица несталих у протеклом рату.

НАСТАВЉАЈУ СЕ РАДОВИ НА ЕКСХУМАЦИЈИ НА ЛОКАЛИТЕТУ ДОБРО ПОЉЕ, ОПШТИНА КАЛИНОВИК; ПРОНАЂЕНИ СУ ПОСМРТНИ ОСТАЦИ НАЈМАЊЕ ПЕТ ЛИЦА, ВРШИ СЕ КОМПЛЕТИРАЊЕ СКЕЛЕТНИХ ОСТАТАКА

На мјесту вршења ексхумације до сада су пронађени посмртни остаци најмање пет лица, који се изузимају и биће прослијеђени у просектуру Градска гробља Високо на даљу судско-медицинску обраду и утврђивање идентитета жртава путем ДНК анализе.

Ексхумација се обавља ручно због изузетно неприступачног и сложеног терена.

Истражилац Тужилаштва БиХ све вријеме се налази на терену гдје координише рад свих лица укључених у процес ексхумације.

У процесу тражења и ексхумације посмртних остатака учествују службеници Института за нестала лица БиХ, представници Међународне комисије за нестале ICMP, вјештак судске медицине, потребни радници и механизација, као и полицијски службеници ПУ Фоча и ПС Калиновик који обезбјеђују локацију и врше криминалистичко-техничку обраду доказа и лица мјеста.

Локацију на којој се врши процес ексхумације посмртних остатака посјетили су и представници Међународне комисије за нестале ICMP и Амбасаде Краљевине Шведске у БиХ.

Проналазак ове локације резултат је заједничког рада Посебног одјела за ратне злочине Тужилаштва Босне и Херцеговине  и Државне агенције за истраге и заштиту (SIPA) на проналаску информација и података о могућим локацијама на којима се налазе посмртни остаци жртава из протеклог рата.

Тужилаштво БиХ и остале институције укључене у процес ексхумације предузимају активности на обезбјеђењу наведене локације, те организовању процеса ископавања жртава, њихове даље судско-медицинске обраде и утврђивању идентитета.

Ексхумација на овом локалитету ће бити настављена и у наредном периоду.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba