Вијести

ТУЖИЛАШТВО БиХ НАСТАВЉА АКТИВНОСТИ НА ПРОНАЛАСКУ ПОСМРТНИХ ОСТАТАКА У МЈЕСТУ ДОБРО ПОЉЕ, ОПШТИНА КАЛИНОВИК

01.06.2021. 14:45

На локалитету кањона ријеке Бистрице, уз пут М18, у мјесту Добро Поље, општина Калиновик, настављен је процес ексхумације и потраге за посмртним остацима лица несталих у протеклом рату.

ТУЖИЛАШТВО БиХ НАСТАВЉА АКТИВНОСТИ НА ПРОНАЛАСКУ ПОСМРТНИХ ОСТАТАКА У МЈЕСТУ ДОБРО ПОЉЕ, ОПШТИНА КАЛИНОВИК

На мјесту ексхумације до сада су пронађени посмртни остаци најмање четири лица, који су изузети и биће прослијеђени на даљу судско-медицинску обраду и утврђивање идентитета путем ДНК анализе.

Ексхумација на овом локалитету ће бити настављена и у наредном периоду.

Ова локација изузетно је обимно и сложено подручје за претраживање, гдје се очекује проналазак већег броја посмртних остатака, а ситуацију додатно усложњава неприступачан и тешко проходан терен прекривен каменом, те се прекопавање терена врши ручно.

Поступком ексхумације на овој локацији непосредно руководи овлаштени истражилац Посебног одјела за ратне злочине Тужилаштва БиХ под надзором поступајућег тужиоца, а у процесу тражења и ексхумације посмртних остатака учествују службеници Института за нестала лица БиХ, представници Међународне комисије за ICMP, вјештак судске медицине, потребни радници и механизација, као и полицијски службеници ПУ Фоча и ПС Калиновик који обезбјеђују локацију и врше криминалистичко-техничку обраду доказа и лица мјеста.

Локацију на којој се врши процес ексхумације посмртних остатака посјетили су и представници оперативне радне групе за нестала лица испред Међународног комитета Црвеног крста/крижа (МКЦК) и УН-овог Међународног резидуалног механизма за кривичне судове (МРМКС).

Проналазак ове локације резултат је заједничког рада Посебног одјела за ратне злочине и SIPA-е на проналаску информација и података о могућим локацијама на којима се налазе посмртни остаци жртава из протеклог рата.

Тужилаштво БиХ, заједно са институцијама које су укључене у процес тражења несталих лица у БиХ, наставља активности на процесу ексхумација и тражења несталих у свим крајевима БиХ.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba