Вијести

НА ПОДРУЧЈУ КАЛИНОВИКА ОТПОЧЕО ПРОЦЕС ЕКСХУМАЦИЈЕ, ПРОНАЂЕНИ ПОСМРТНИ ОСТАЦИ НАЈМАЊЕ ТРИ ЛИЦА

31.05.2021. 15:52

Истражилац Тужилаштва БиХ присутан је на терену у мјесту Добро Поље, општина Калиновик, гдје у координацији са поступајућим тужиоцем, координише рад овлаштених службених лица која учествују у процесу ексхумације.

 

НА ПОДРУЧЈУ КАЛИНОВИКА ОТПОЧЕО ПРОЦЕС ЕКСХУМАЦИЈЕ, ПРОНАЂЕНИ ПОСМРТНИ ОСТАЦИ НАЈМАЊЕ ТРИ ЛИЦА

Процес ексхумације реализује се на неприступачном и тешко проходном терену прекривеним каменом на локацији кањона ријеке Бистрице, уз пут М18.

На мјесту ексхумације до сада су пронађени фрагменти посмртних остатака најмање три лица, који ће бити изузети и прослијеђени на даљу судско-медицинску обраду и утврђивање идентитета лица путем ДНК анализе.

Осим истражиоца из Посебног одјела за ратне злочине, на локацији се налазе и љекар патолог судске медицине, представници Института за нестала лица (ИНЛ) БиХ, представници Међународне комисије за ICMP, потребни радници уз кориштење адекватне механизације, полицијски службеници ПУ Фоча и ПС Калиновик који обезбјеђују локацију и врше криминалистичко-техничку обраду доказа и лица мјеста.

Проналазак ове локације резултат је заједничког рада Посебног одјела за ратне злочине и SIPA-е на проналаску информација и података о могућим локацијама на којима се налазе посмртни остаци жртава из протеклог рата.

Представници Тужилаштва Босне и Херцеговине учествују у процесима тражења несталих лица и ексхумацијама у свим крајевима Босне и Херцеговине.

Процес ексхумације се наставља и наредних дана.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba