Vijesti

NA PODRUČJU KALINOVIKA OTPOČEO PROCES EKSHUMACIJE, PRONAĐENI POSMRTNI OSTACI NAJMANJE TRI OSOBE

31.05.2021. 15:52

Istražilac Tužilaštva BiH prisutan je na terenu u mjestu Dobro Polje, općina Kalinovik, gdje u koordinaciji sa postupajućim tužiocem, koordinira rad ovlaštenih službenih osoba koje sudjeluju u procesu ekshumacije.

NA PODRUČJU KALINOVIKA OTPOČEO PROCES EKSHUMACIJE, PRONAĐENI POSMRTNI OSTACI NAJMANJE TRI OSOBE

Proces ekshumacije realizuje se na nepristupačnom i teško prohodnom terenu prekrivenim kamenom na lokaciji kanjona rijeke Bistrice, uz put M18.

Na mjestu ekshumacije do sada su pronađeni fragmenti posmrtnih ostataka najmanje tri osobe, koji će biti izuzeti i proslijeđeni na dalju sudsko-medicinsku obradu i utvrđivanje identiteta osobe putem DNK analize.

Osim istražioca iz Posebnog odjela za ratne zločine, na lokaciji se nalaze i ljekar patolog sudske medicine, predstavnici Instituta za nestale osobe (INO) BiH, predstavnici Međunarodne komisije za ICMP, potrebni radnici uz korištenje adekvatne mehanizacije, policijski službenici PU Foča i PS Kalinovik koji osiguravaju lokaciju i vrše kriminalističko-tehničku obradu dokaza i lica mjesta.

Pronalazak ove lokacije rezultat je zajedničkog rada Posebnog odjela za ratne zločine i SIPA-e na pronalasku informacija i podataka o mogućim lokacijama na kojima se nalaze posmrtni ostaci žrtava iz proteklog rata.

Predstavnici Tužilaštva Bosne i Hercegovine sudjeluju u procesima traženja nestalih osoba i ekshumacijama u svim krajevima Bosne i Hercegovine.

Proces ekshumacije se nastavlja i narednih dana.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba