Вијести

ПО НАЛОГУ ТУЖИЛАШТВА БиХ ЛИШЕН СЛОБОДЕ ОСУМЊИЧЕНИ ЗА РАТНИ ЗЛОЧИН ПРОТИВ ЦИВИЛНОГ СТАНОВНИШТВА НА ПОДРУЧЈУ ГРАДИШКЕ

27.05.2021. 11:59

Поступајући по налогу тужиоца из Посебног одјела за ратне злочине Тужилаштва БиХ, полицијски службеници SIPA-е, уз подршку припадника МУП-а РС, у раним јутарњим часовима на подручју Градишке, лишили су слободе осумњичено лице.

ПО НАЛОГУ ТУЖИЛАШТВА БиХ ЛИШЕН СЛОБОДЕ ОСУМЊИЧЕНИ ЗА РАТНИ ЗЛОЧИН ПРОТИВ ЦИВИЛНОГ СТАНОВНИШТВА НА ПОДРУЧЈУ ГРАДИШКЕ

Осумњичени је под истрагом и терети се да је за вријеме рата и оружаног сукоба у БиХ,  као припадник Војске Републике Српске у својству командира I чете II батаљона Лаке пјешадијске бригаде Градишка,  поступао супротно правилима међународног хуманитарног права.

Осумњичени се терети да је пропустио да предузме нужне и разумне мјере да починиоци убистава више цивила бошњачке националности, њему подређени припадници ВРС-а, а које се догодило дана 23.06.1992. године у Турјаку општина Градишка, буду кажњени.

Осумњичени се терети да је починио кривично дјело - ратни злочин против цивилног становништва из члана 173. став 1. тачка ц) Кривичног закона БиХ у вези са чланом 180. став 2. истог Закона.

Након лишења слободе осумњичени ће бити предат поступајућем тужиоцу, који ће испитати осумњиченог и након тога донијети одлуку о даљим активностима у предмету.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba