Vijesti

PO NALOGU TUŽILAŠTVA BiH LIŠEN SLOBODE OSUMNJIČENI ZA RATNI ZLOČIN PROTIV CIVILNOG STANOVNIŠTVA NA PODRUČJU GRADIŠKE

27.05.2021. 11:59

Postupajući po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, policijski službenici SIPA-e, uz podršku pripadnika MUP-a RS, u ranim jutarnjim satima na području Gradiške, lišili su slobode osumnjičeno lice.

PO NALOGU TUŽILAŠTVA BiH LIŠEN SLOBODE OSUMNJIČENI ZA RATNI ZLOČIN PROTIV CIVILNOG STANOVNIŠTVA NA PODRUČJU GRADIŠKE

Osumnjičeni je pod istragom i tereti se da je za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH,  kao pripadnik Vojske Republike Srpske u svojstvu komandira I čete II bataljona Lake pješadijske brigade Gradiška,  postupao suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava.

Osumnjičeni se tereti da je propustio da preduzme nužne i razumne mjere da počinioci ubistava više civila bošnjačke nacionalnosti, njemu podređeni pripadnici VRS-a, a koje se dogodilo dana 23.06.1992. godine u Turjaku opština Gradiška, budu kažnjeni.

Osumnjičeni se tereti da je počinio krivično djelo - ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 173. stav 1. tačka c) Krivičnog zakona BiH u vezi sa članom 180. stav 2. istog Zakona.

Nakon lišenja slobode osumnjičeni će biti predat postupajućem tužiocu, koji će ispitati osumnjičenog i nakon toga donijeti odluku o daljim aktivnostima u predmetu.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba