Vijesti

PREDLOŽEN PRITVOR ZA OSUMNJIČENOG LIZDEK NEDJELJKA, KOJI SE DOVODI U VEZU SA DJELOVANJEM GRUPE DARKA ELEZA

19.05.2021. 15:24

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH uputio je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora za osumnjičenog za organizirani kriminal iz člana 250. KZ-a BiH u vezi sa krivičnim djelima teško ubistvo iz člana 125. i dogovor za izvršenje krivičnog djela iz člana 364. KZ-a RS.

PREDLOŽEN PRITVOR ZA OSUMNJIČENOG LIZDEK NEDJELJKA, KOJI SE DOVODI U VEZU SA DJELOVANJEM GRUPE DARKA ELEZA

Mjera pritvora predložena je za osumnjičenog Nedjeljka Lizdeka,  rođenog 1997. godine u Palama, državljanina BiH.

Lišenje slobode navedenog lica rezultat je operativne akcije koju su, uz nadzor tužioca, proveli policijski službenici MUP-a RS na području Istočnog Sarajeva, a u okviru istrage o djelovanju organizirane kriminalne grupe Darka Eleza.

On je, između ostalog, osumnjičen da je sudjelovao u nezakonitim radnjama otuđenja, nabavljanja i upravljanja motornim vozilom koje su koristili izvršioci teškog ubistva, realizovanog na način mafijaških egzekucija, a koje je počinjeno u mjesecu maju 2018. godine na području Istočnog Sarajeva.

Nakon ispitivanja osumnjičenog, postupajući tužilac je predložio mjeru pritvora iz razloga propisanih članom 132. stav 1. tačke b) i c) ZKP-a BiH, odnosno opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ometati istragu, prikrivati dokaze te vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike, kao i da bi boravkom na slobodi mogao počiniti novo krivično djelo ili završiti započeto.

Prijedlog za određivanje mjere pritvora upućen je Sudu BiH, a Tužilaštvo BiH nastavlja intenzivno provođenje istražnih radnji u narednom periodu.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba