Vijesti

TUŽILAŠTVO BiH IZJAVILO ŽALBU NA ODLUKU SUDA O NEODREĐIVANJU PRITVORA OSUMNJIČENOJ ZA FINANSIRANJE TERORISTIČKIH AKTIVNOSTI

17.05.2021. 12:03

Žalba je izjavljena jer Tužilaštvo BiH smatra da se, s obzirom na sve okolnosti, jedino mjerom pritvora može osigurati nesmetano vođenje postupka.

TUŽILAŠTVO BiH IZJAVILO ŽALBU NA ODLUKU SUDA O NEODREĐIVANJU PRITVORA OSUMNJIČENOJ ZA FINANSIRANJE TERORISTIČKIH AKTIVNOSTI

Tužilac Tužilaštva BiH uputio je prema Sudu BiH žalbu na odluku donesenu na osnovu prijedloga Tužilaštva BiH za određivanje mjere pritvora Hamzabegović Seni (1960), koja je pod istragom zbog krivičnog djela finansiranje terorističkih aktivnosti iz člana 202. Krivičnog zakona BiH.

Nakon prijedloga tužilaštva, Sud BiH je donio odluku kojom je odbijen prijedlog tužilaštva za određivanje mjere pritvora, te su osumnjičenoj određene mjere zabrane, u skladu sa odredbama ZKP-a BiH.

Nakon zaprimanja odluke suda, tužilac je izjavio žalbu na odluku o neodređivanju pritvora u kojoj traži da se osumnjičenoj odredi mjera pritvora, kao jedina adekvatna mjera.

Pritvor za osumnjičenu, koja ima državljanstvo BiH i Švicarske Konfederacije, te koja je uhapšena na aerodromu prilikom ulaska u Bosnu i Hercegovinu, zatražen je zbog opasnosti od bjekstva osumnjičene, kao i opasnosti da bi boravkom na slobodi mogla počiniti novo krivično djelo ili dovršiti započeto.

Žalba je, u zakonskom roku, upućena Sudu BiH.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba