Вијести

ГЛАВНА ТУЖИТЕЉКА ОДРЖАЛА САСТАНАК СА ЗВАНИЧНИЦИМА МИСИЈЕ ОЕБС-а У БиХ

21.04.2021. 16:00

Централне теме односиле су се на рад на процесуирању предмета ратних злочина, побољшање ефикасности и сарадњу са партнерским институцијама у овој области.

 

ГЛАВНА ТУЖИТЕЉКА ОДРЖАЛА САСТАНАК СА ЗВАНИЧНИЦИМА МИСИЈЕ ОЕБС-а У БиХ

Главна тужитељка Тужилаштва Босне и Херцеговине, Гордана Тадић, заједно са својим замјеником и руководиоцем Посебног одјела за ратне злочине Миланком Кајганићем и сарадницима, одржала је састанак са Јасном Добрицик, шефицом Одјела за људску димензију при Мисији ОЕБС-а у БиХ, те Michaelom Schuetzom и Markom Websterom, из Секције за владавину права при Мисији ОЕБС-а у БиХ, који су ангажовани на праћењу и анализи процесуирања предмета ратних злочина.

Једна од тема састанка односила се на имплементацију препорука из Извјештаја суткиње Joanne Korner и наставак активности у овој области.

На састанку је разговарано о активностима које се проводе, како би се убрзало имплементирање одредби Ревидиране државне стратегије за рад на предметима ратних злочина.

Такође се разговарало о преношењу предмета ратних злочина на правосудне институције оба ентитета и Брчко дистрикта, као и о статусу предмета који се односе на лица којима је додијељена стандардна ознака "А" и који се налазе у приоритету у плановима рада Тужилаштва БиХ.

Осим тога, на састанку је разговарано о начину остваривања имовинско-правних захтјева оштећених лица у кривичном поступку у предметима ратних злочина.

Сарадња Тужилаштва БиХ и Мисије ОЕБС-а у БиХ наставиће се у наредном периоду како у области процесуирања предмета ратних злочина, тако и у другим сегментима у којима се реализује сарадња са овом међународном институцијом.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba