Vijesti

GLAVNA TUŽITELJICA ODRŽALA SASTANAK SA ZVANIČNICIMA TUŽILAŠTVA MRMKS-a

08.04.2021. 16:04

Glavna tužiteljica Tužilaštva BiH, Gordana Tadić, zajedno sa zvaničnicima Posebnog odjela za ratne zločine i saradnicima, sastala se sa zvaničnicima Tužilaštva pri Međunarodnom rezidualnom mehanizmu za krivične sudove (MRMKS) u Den Haagu.

GLAVNA TUŽITELJICA ODRŽALA SASTANAK SA ZVANIČNICIMA TUŽILAŠTVA MRMKS-a

Zbog pandemijskih mjera sastanak je održan putem video-konferencije na relaciji Sarajevo-Den Haag.

Centralna tema sastanka odnosila se na zajednički projekat koji bi trebao biti realizovan u narednom periodu, a koji će obuhvatiti bitne elemente saradnje dvaju tužilaštava u proteklom periodu, kao i analizu učinka i rezultata saradnje.

Tužilaštvo BiH i Tužilaštvo MRMKS-a u Den Haagu imaju dobru i kontinuiranu saradnju, kako u zajedničkoj razmjeni informacija i dokaza u predmetima, tako i u procesu i aktivnostima traženja nestalih osoba, te saradnji i komunikaciji sa predstavnicima udruženja žrtava i oštećenih u predmetima ratnih zločina.

Glavna tužiteljica Gordana Tadić upoznala je kolege u MRMKS-u da tužilaštvo uprkos ograničenjima prouzrokovanim pandemijom Covid 19, uspijeva realizovati radne aktivnosti u predmetima ratnih zločina, kao i aktivnosti u skladu sa Revidiranom državnom strategijom za rad na predmetima ratnih zločina. 

Tužilaštvo BiH i Tužilaštvo pri MRMKS-u nastavit će kontinuiranu saradnju u narednom periodu, te će se redovni sastanci nastaviti i u budućnosti.

 

 


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba