Вијести

ТУЖИЛАШТВО БиХ УПУТИЛО ПРИЈЕДЛОГ ЗА ПРОДУЖЕЊЕ ПРИТВОРА ЗА ОСУМЊИЧЕНОГ ЕЛЕЗ ДАРКА (1980)

30.03.2021. 15:33

Поступајући тужилац предложио је продужење притвора за још два мјесеца из притворских разлога због којих је већ одређен притвор, а ради несметаног провођења истраге.

ТУЖИЛАШТВО БиХ УПУТИЛО ПРИЈЕДЛОГ ЗА ПРОДУЖЕЊЕ ПРИТВОРА ЗА ОСУМЊИЧЕНОГ ЕЛЕЗ ДАРКА (1980)

Тужилац из Посебног одјела за организовани криминал, привредни криминал и корупцију упутио је према Суду БиХ приједлог за продужење притвора за осумњиченог Елез Дарка за још два мјесеца.

Наведеном осумњиченом мјера притвора одређена је 05. марта из разлога описаних у члану 132. став 1. тачке а), б) и ц) ЗКП-а БиХ, односно због опасности од бјекства, опасности да би боравком на слободи могао ометати истрагу, прикривати доказе и вршити утицај на свједоке и саучеснике, као и да би боравком на слободи могао починити ново кривично дјело или завршити започето.

Продужење мјере притвора затражено је ради неометаног наставка истраге у овом предмету, коју Тужилаштво БиХ води заједно са МУП-ом РС, Државном агенцијом за истраге и заштиту-SIPA, Агенцијом за форензичка испитивања и вјештачења, као и другим полицијским и безбједносним агенцијама у Босни и Херцеговини и региону, у оквиру предмета Беливук, “Кавачки клан” и др.

Тужилаштво БиХ и партнерске полицијске и безбједносне агенције, након изручења осумњиченог Босни и Херцеговини, предузеле су низ истражних активности које се односе на осумњиченог Елеза и већи број са њим повезаних лица, те је уз приједлог притвора достављена додатна документација, укључујући и изјаве већег броја свједока.

Надаље, продужење притвора затражено је и због сазнања о пријетњама и застрашивањима свједока у предмету.

Тужилаштво БиХ води истрагу која се односи на осумњиченог Елез Дарка и више других лица осумњичених за кривична дјела-организирани криминал из члана 250. КЗ-а БиХ у вези са кривичним дјелима-тешко убиство из члана 125. КЗ-а РС, договор за извршење кривичног дјела из члана 364. КЗ-а РС, изнуда из члана 232. став 4. у вези са чланом 22. КЗ-а РС и угрожавање сигурности из члана 150. КЗ-а РС.

Приједлог за продужење притвора упућен је Суду БиХ.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba