Vijesti

TUŽILAŠTVO BiH UPUTILO PRIJEDLOG ZA PRODUŽENJE PRITVORA ZA OSUMNJIČENOG ELEZ DARKA (1980)

30.03.2021. 15:33

Postupajući tužilac predložio je produženje pritvora za još dva mjeseca iz pritvorskih razloga zbog kojih je već određen pritvor, a radi neometanog provođenja istrage.

TUŽILAŠTVO BiH UPUTILO PRIJEDLOG ZA PRODUŽENJE PRITVORA ZA OSUMNJIČENOG ELEZ DARKA (1980)

Tužilac iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju uputio je prema Sudu BiH prijedlog za produženje pritvora za osumnjičenog Elez Darka za još dva mjeseca.

Navedenom osumnjičenom mjera pritvora određena je 05. marta iz razloga opisanih u članu 132. stav 1. tačke a), b) i c) ZKP-a BiH, odnosno zbog opasnosti od bjekstva, opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti uticaj na svjedoke i saučesnike, kao i da bi boravkom na slobodi mogao počiniti novo krivično djelo ili završiti započeto.

Produženje mjere pritvora zatraženo je radi neometanog nastavka istrage u ovom predmetu, koju Tužilaštvo BiH vodi zajedno sa MUP-om RS, Državnom agencijom za istrage i zaštitu-SIPA, Agencijom za forenzička ispitivanja i vještačenja, kao i drugim policijskim i sigurnosnim agencijama u Bosni i Hercegovini i regionu, u okviru predmeta Belivuk, “Kavački klan” i dr.

Tužilaštvo BiH i partnerske policijske i sigurnosne agencije, nakon izručenja osumnjičenog Bosni i Hercegovini, preduzele su niz istražnih aktivnosti koje se odnose na osumnjičenog Eleza i veći broj sa njim povezanih osoba, te je uz prijedlog pritvora dostavljena dodatna dokumentacija, uključujući i izjave većeg broja svjedoka.

Nadalje, produženje pritvora zatraženo je i zbog saznanja o prijetnjama i zastrašivanjima svjedoka u predmetu.

Tužilaštvo BiH vodi istragu koja se odnosi na osumnjičenog Elez Darka i više drugih osoba osumnjičenih za krivična djela-organizirani kriminal iz člana 250. KZ-a BiH u vezi sa krivičnim djelima-teško ubistvo iz člana 125. KZ-a RS, dogovor za izvršenje krivičnog djela iz člana 364. KZ-a RS, iznuda iz člana 232. stav 4. u vezi sa članom 22. KZ-a RS i ugrožavanje sigurnosti iz člana 150. KZ-a RS.

Prijedlog za produženje pritvora upućen je Sudu BiH.

 

  

 

 


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba