Вијести

ГЛАВНА ТУЖИТЕЉKА САСТАЛА СЕ СА ШЕФОМ ПРОГРАМА ICMP-а ЗА ЗАПАДНИ БАЛКАН

10.03.2021. 15:37

Централне теме састанка односиле су се на питања из области тражења несталих, те процеса ексхумација и идентификација посмртних остатака.

ГЛАВНА ТУЖИТЕЉKА САСТАЛА СЕ СА ШЕФОМ ПРОГРАМА ICMP-а ЗА ЗАПАДНИ БАЛКАН

Главна тужитељка Тужилаштва БиХ Гордана Тадић, заједно са замјеником главног тужиоца и руководиоцем Посебног одјела за ратне злочине Миланком Кајганићем и сарадницима, састала се са шефом Програма Међународне комисије за тражење несталих (ICMP) за Западни Балкан, Matthewom Hollidayom и вишим савјетником ICMP-а за сарадњу с владама Нихадом Бранковићем.

На састанку је разговарано о активностима које Тужилаштво БиХ и ICMP у БиХ реализују у активностима на провођењу процеса тражења несталих, ексхумација, ревизије костурница и посмртних остатака, као и процесу идентификације посмртних остатака несталих лица.

Једна од тема састанка односила се на ојачавање капацитета домаћих институција у Босни и Херцеговини за провођење тестирања ДНК у сврху идентификовања несталих лица. Представници ICMP-а упознали су главну тужитељку о активностима које ICMP проводи уз подршку Европске уније и међународне заједнице, у циљу развијања капацитета домаћих лабораторија за анализу ДНК.

Представници ICMP-а у БиХ присутни су и учествују на многим ексхумацијама и потрагама за несталим лицима, као и процесима идентификација у свим крајевима БиХ.

У Босни и Херцеговини још увијек се трага за посмртним остацима више од 7000 несталих лица из протеклог рата.

За проналазак и успјешну идентификацију посмртних остатака, те доношење смираја породицама несталих кључне су активности које реализују Тужилаштво БиХ и партнерске домаће и међународне институције и агенције.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba