Vijesti

GLAVNA TUŽITELJICA ODRŽALA KOLEGIJ SVIH TUŽITELJA TUŽITELJSTVA BOSNE I HERCEGOVINE

09.03.2021. 16:25

Glavna tužiteljica Tužiteljstva BiH, Gordana Tadić, održala je kolegije svih tužitelja u instituciji. Zbog mjera prevencije i zaštite od pandemije Covid 19, kolegiji su održani odvojeno za Posebni odjel za ratne zločine, Posebni odjel za organizirani kriminal, gospodarski kriminal, korupciju i terorizam i Odjel III.

GLAVNA TUŽITELJICA ODRŽALA KOLEGIJ SVIH TUŽITELJA TUŽITELJSTVA BOSNE I HERCEGOVINE

Na kolegijima je glavna tužiteljica upoznala kolege da je u VSTV-u BiH  prezentirala informacije o radu Tužiteljstva BiH za 2019. i 2020. godinu. Prezentirani su podaci da je ostvarena norma u 2020. godini 109,41%, da je u prošloj godini podignuto 180 optužnica protiv 284 osobe, a kvalitet optužnica je oko 95%.

Također, na kolegijima je prezentiran plan rada i aktivnosti za 2021. godinu, analizirani su rezultati iz prošle godine, te je razgovarano o operativnim aktivnostima i prevazilaženju svih poteškoća koje se mogu pojaviti u praksi i svakodnevnom radu, a naročito zbog ograničenih uvjeta rada, putovanja i sastajanja, koji su prouzročeni pandemijom, a koji u značajnoj mjeri otežavaju naročito rad tužitelja i uposlenika na terenu. ​

Nadalje, među prioritetima rada u 2021. godini definirani su predmeti organiziranog kriminala, korupcije, gospodarskog kriminala, nastavak kontinuirane borbe protiv terorizma, trgovine ljudima i krijumčarenja osoba, kao i predmeti ratnih zločina, naročito preostali sa standardnom oznakom "A".

Kolegij tužitelja je na zahtjev VSTV-a BiH izabrao tužiteljicu Adrović Enisu kao prijedlog iz Tužiteljstva BiH za imenovanje člana Prvostupanjskog stegovnog povjerenstva u VSTV-u BiH.

S obzirom da su radovi na rekonstrukciji i izgradnji nove zgrade i prostorija za smještaj tužitelja i uposlenika završeni i da je u tijeku tehnički prijem objekta, glavna tužiteljica upriličila je za tužitelje obilazak novih kapaciteta u kojima će, nakon 19 godina rada i postojanja institucije, tužitelji i uposlenici imati adekvatne uvjete za rad sukladno profesionalnim i sigurnosnim standardima.

Od utemeljenja do danas podignute su optužnice protiv više od 6000 osoba za kaznena djela iz nadležnosti Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, od čega je više od 900 osoba optuženih za kaznena djela iz oblasti ratnih zločina i međunarodnog humanitarnog prava.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba