Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА ПОРЕСКУ УТАЈУ У ИЗНОСУ ОД 37 000 КМ

04.01.2021. 10:04

Оптужени су директор, лице овлаштено за заступање и једно правно лице (предузеће) из Пелагићева, који се терете да су за наведени износ оштетили буџет Босне и Херцеговине.

 

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА ПОРЕСКУ УТАЈУ У ИЗНОСУ ОД 37 000 КМ

Тужилац Тужилаштва Босне и Херцеговине подигао је оптужницу против:

1.     Бркић Милена, рођена 1963. године у Шиду, Србија, настањена у Пелагићеву, држављанка БиХ и Србије, оснивач и директор Опште задруге „ДОБРО ПОЉЕ“ са п.о. Пелагићево,

2.     Бркић Гавро, рођен 1961. године у Пелагићеву, држављанин БиХ, лице овлаштено за заступање Опште задруге „ДОБРО ПОЉЕ“ са п.о.

3.     Општа задруга „ДОБРО ПОЉЕ“ са п.о. Пелагићево, уписано у Јединствени регистар обвезника индиректних пореза у Регионалном центру Бања Лука

Оптужени се терете да су, у својству директора и овлаштеног лица наведеног предузећа, остварили у име правног лица „Добро Поље“, општа задруга са п.о. Пелагићево,  опорезиви промет у износу од 219.705,00 КМ који су дјелимично евидентирали у књиговодствене евиденције правног лица, али на који нису обрачунали припадајући износ пореза на додату вриједност у износу од 37.349,96 КМ, нити га исказали у ПДВ пријавама за мјесечне периоде током 2013. године, поднесеним Управи за индиректно опорезивање (УИО) БиХ.

Оптужени се терете да су на наведени начин причинили штету буџету Босне и Херцеговине у износу од 37.349,96 КМ, те у истом износу прибавили противправну имовинску корист.

Правно лице „Добро Поље“, општа задруга са п.о. Пелагићево, терети се да је као правно лице располагало противправно оствареном имовинском користи у износу од 37.349,96  КМ,  коју су  у име, за рачун и у корист правног лица остварили оптужени Бркић Милена и Бркић Гавро.

Оптужени се терете да су починили кривично дјело порезне утаје или преваре из члана 210. став 1. Кривичног закона БиХ.

Оптужница је прослијеђена Суду БиХ.

 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba