Vijesti

GLAVNA TUŽITELJICA ODRŽALA KOLEGIJE SVIH TUŽILAČKIH ODJELA TUŽILAŠTVA BOSNE I HERCEGOVINE

31.12.2020. 13:51

Na kolegijima su analizirani postignuti rezultati tokom 2020. godine, kao i plan i aktivnosti za narednu godinu.

 

GLAVNA TUŽITELJICA ODRŽALA KOLEGIJE SVIH TUŽILAČKIH ODJELA TUŽILAŠTVA BOSNE I HERCEGOVINE

Glavna tužiteljica Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, Gordana Tadić, održala je kolegije sa svim tužiocima iz sva tri tužilačka odjela Tužilaštva BiH.

Na sastancima sa tužiocima iz Posebnog odjela za ratne zločine, Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, kao i Odjela III, glavna tužiteljica razgovarala je o radu i ostvarenim rezultatima u protekloj godini.

Na kolegijima je istaknuto da je Tužilaštvo BiH u ovoj godini, uprkos objektivnim teškoćama u operativnom radu prouzrokovanim pandemijom Covid 19, uspjelo organizovati efikasan rad svih odjela, te realizovati mjere zdravstvene zaštite uposlenika i osoba koje dolaze u kontakt sa tužilaštvom.

U 2020. godini, izuzetnim naporima tužilaca, stručnog osoblja i svih uposlenika Tužilaštva BiH, radeći zajedno sa partnerskim policijskim i sigurnosnim agencijama u BiH, zemljama regiona, Evropske unije i svijeta, postignuti su rezultati u sličnom omjeru koji je zabilježen u prethodnim godinama, a koji će biti prezentovani u Izvještaju o radu Tužilaštva BiH za 2020. godinu.

Posebni odjel za ratne zločine dostigao je brojku od 900 optuženih osoba za ratne zločine i teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava, od osnivanja i početka rada ovog odjela.

Posebni odjel za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju zabilježio je značajne rezultate u procesuiranju koruptivnih krivičnih djela, borbi protiv terorizma, procesuiranju krivičnih djela povezanih sa ilegalnim migracijama, oblasti privrednog i finansijskog kriminala te sudjelovao u međunarodnim operacijama, sa partnerskim institucijama iz zemalja regiona, EU i svijeta.

U okviru Odjela III realizovane su aktivnosti u procesuiranju krivičnih djela iz oblasti izbornih procesa, kao i drugih krivičnih djela čije procesuiranje je vrlo značajno za ispunjavanje evropskih standarda zaštite ljudskih prava, te rada u oblasti u međunarodne pravne pomoći​.

Glavna tužiteljica zahvalila se svim tužiocima i uposlenicima Tužilaštva BiH za zalaganje u radu, poštivanje mjera za vrijeme pandemije Covid 19, te postignute i ostvarene rezultate.

 


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba