Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV SEDAM OSOBA ZBOG ZLOČINA PROTIV ČOVJEČNOSTI NA PODRUČJU DONJEG VAKUFA

31.12.2020. 09:00

Optuženi se terete za zločine počinjene nad žrtvama bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Donjeg Vakufa, 1992. godine.

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV SEDAM OSOBA ZBOG ZLOČINA PROTIV ČOVJEČNOSTI NA PODRUČJU DONJEG VAKUFA

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv:

1.   Šatara Jovana, rođenog 1957. godine u Travniku, državljanina BiH,

2.   Savkovića Boška, rođenog 1956. godine u Šipovu, državljanina BiH,

3.   Šišić Sekule, rođenog 1945. godine u Donjem Vakufu, državljanina BiH,

4.   Tanasić Nenada, rođenog 1967. godine u Donjem Vakufu, državljanina BiH, ranije osuđivan za krivična djela ratnog zločina,

5.   Bilić Boška, rođenog 1956. godine u Donjem Vakufu, državljanina BiH,

6.   Balaban Zdravka, rođenog 1955. godine u Travniku, državljanina BiH,

7.   Ilić Jordana, rođenog 1962. godine u Bugojnu, državljanina BiH.

Optuženi se terete da su, za vrijeme rata i oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini i širokog i sistematičnog napada VRS, policije i paravojnih formacija na civilno stanovništvo bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Donjeg Vakufa, u proljeće i ljeto 1992. godine, počinili krivično djelo zločini protiv čovječnosti iz člana 172. Krivičnog zakona BiH.

Oni se terete da su u svojstvu komandira, načelnika i pripadnika policije i vojske, sudjelovali u nezakonitom zatvaranju u nekoliko objekata oko 150 žrtava, civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, nad kojima su počinili mučenje, zlostavljanje, premlaćivanje, nečovječna postupanja, nanošenja fizičkih i psihičkih ozljeda, mučenje na izrazito ponižavajuće načine, što je rezultiralo smrću više osoba, te trajnim i teškim fizičkim i psihičkim ozljedama kod većeg broja zatvorenih osoba.

Optuženi se terete i za prisilno odvođenje više osoba u nepoznatom pravcu, kojima se od tada gubi svaki trag.

Također, optuženi Ilić se tereti i za silovanje i seksualno zlostavljanje jedne žrtve, nad kojom je počinjeno višestruko silovanje i zlostavljanje, prilikom čega je u jednom navratu bilo prisutno i njezino maloljetno dijete.

Navode optužnice tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 84 svjedoka, među kojima i svjedoka sa određenim mjerama zaštite, te prilaganjem više stotina dokaznih materijala.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba