Vijesti

OSUMNJIČENI U OPERATIVNOJ AKCIJI “GROF” BIT ĆE PREDATI TUŽILAŠTVU BOSNE I HERCEGOVINE

30.12.2020. 15:14

Tužilaštvo BiH i SIPA nastavljaju intenzivnu istragu protiv dvoje osumnjičenih za međunarodno navođenje na prostituciju.

OSUMNJIČENI U OPERATIVNOJ AKCIJI “GROF” BIT ĆE PREDATI TUŽILAŠTVU BOSNE I HERCEGOVINE

Nakon dovođenja i ispitivanja osumnjičenih, koji su na području Doboja i Trnova lišeni slobode od strane policijskih službenika Državne agencije za istrage i zaštitu-SIPA, postupajući tužilac iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju donijet će odluku o daljim aktivnostima u predmetu koje će osigurati neometan nastavak istrage koju Tužilaštvo BiH vodi sa partnerskim policijskim agencijama.

Dvije osobe, 32-godišnjakinja iz Doboja i 28-godišnjak iz Trnova, pod istragom su i sumnjiče se za ostvarivanje kontakata i organizovanje pružanja seksualnih usluga za koje su vrbovali državljanke BiH i drugih zemalja.

Prema prikupljenim dokazima, međunarodno vrbovanje i navođenje na prostituciju najčešće je realizovano u iznamljenim stanovima i hotelima na području Doboja i okoline.

Na navedeni način osumnjičeni su ostvarivali nezakonitu imovinsku korist i vršili iskorištavanje i eksploataciju osoba koje su angažovali za pružanje seksualnih usluga, za novčane iznose koje prethodno dogovore.

Osumnjičeni se terete za krivično djelo - međunarodno navođenje na prostituciju iz člana 187. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine i krivično djelo - navođenje na prostituciju iz člana 169. Krivičnog zakonika Republike Srpske.

Tužilaštvo BiH, SIPA i partnerske agencije nastavljaju intenzivnu istragu u ovom predmetu.

 


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba