Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗБОГ ЈАВНОГ ПОДСТИЦАЊА НА ТЕРОРИСТИЧКЕ АКТИВНОСТИ

23.12.2020. 14:14

Оптужени Башић Тони (2000) терети се да је током 2020. године, у више наврата путем интернета, јавно подстицао на терористичке активности, антисемитизам, расизам, националнизам, нападе на ЛГБТ популацију као и на терористичке нападе на објекте у САД-у.

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗБОГ ЈАВНОГ ПОДСТИЦАЊА НА ТЕРОРИСТИЧКЕ АКТИВНОСТИ

Тужилац из Одсјека за тероризам подигао је оптужницу против:

-       Башић Тонија, рођеног 2000. године у Сарајеву, држављанина БиХ.

Оптужени се терети да је током 2020. године, у више наврата, путем интернета и друштвених мрежа, подстицао друге на извршење кривичног дјела тероризма из члана 201. КЗ-а БиХ тако што је упућивао пријетње и поруке антисемитског садржаја, као и изјаве и пријетње којима позива на нападе на расистичкој и националној основи, пријетње припадницима ЛГБТ покрета, као и позивао на извршење терористичких напада на зграде на територији New Yorka, САД.

Оптужени се терети да је јавно, путем средстава информисања, упућивао поруке јавности које имају за циљ подстицање других на извршење кривичног дјела-тероризам, чиме је починио кривично дјело јавно подстицање на терористичке активности из члана 202а., у вези са кривичним дјелом тероризам из члана 201. КЗ-а БиХ.

Оптужница је прослијеђена Суду БиХ.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba