Vijesti

UPUĆEN PRIJEDLOG PRITVORA, MJERA ZABRANE I RASPISIVANJA POTJERNICE ZA UKUPNO 5 OSOBA LIŠENIH SLOBODE U OKVIRU AKCIJE KODNOG NAZIVA “WOLF”

17.12.2020. 15:15

Prijedlog pritvora upućen je za jednog osumnjičenog, za osumnjičenog koji je izvan BiH zatraženo je raspisivanje međunardne potjernice, te mjere zabrane za trojicu osumnjičenih.

UPUĆEN PRIJEDLOG PRITVORA, MJERA ZABRANE I RASPISIVANJA POTJERNICE ZA UKUPNO 5 OSOBA LIŠENIH SLOBODE U OKVIRU AKCIJE KODNOG NAZIVA “WOLF”

Nakon ispitivanja osumnjičenih osoba, postupajući tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju uputio je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje pritvora i mjera zabrane za osumnjičene:

1.   Vuković Ranko, rođen 1969. godine u Foči, mjeru pritvora u trajanju od 30 dana iz razloga opisanih u članu 132. stav 1. tačke b) i c) ZKP-a BiH, odnosno zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ometati istragu, prikrivati dokaze te vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike, kao i ponoviti krivično djelo ili dovršiti započeto.

2.   V.R. rođen 1976. godine u Plužinama, državljanin Crne Gore, mjeru pritvora u trajanju od 30 dana, iz razloga opisanih u članu 132. stav 1. tačka a) ZKP-a BiH, zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenog, te raspisivanje međunarodne potjernice jer se osumnjičeni nalazi na području Crne Gore.

3.   Milutinović Jovan, rođen 1994. godine u Foči, mjeru zabrane napuštanja boravišta, zabrane putovanja i ograničenja kretanja na adresi na kojoj osumnjičeni boravi, iz člana 126. ZKP-a BiH.

4.   Janković Ratko, rođen 1994. godine u Foči, mjeru zabrane napuštanja boravišta i zabrane putovanja, ograničenje kretanja na grad Foču i obavezno periodično javljanje u policijsku stanicu, iz člana 126. ZKP-a BiH.

5.   Obrenović Radenko, rođen 1969. godine u Foči, mjeru zabrane napuštanja boravišta i zabrane putovanja, ograničenje kretanja na grad Foča, te obavezno periodično javljanje u policijsku stanicu iz člana 126. ZKP-a BiH.

Osumnjičeni su pod istragom i terete se da su, kao organizovana grupa, vršili krijumčarenje i dalju prodaju velike količine akciznih proizvoda koji nisu bili obilježeni akciznim markicama Bosne i Hercegovine, u skladu sa poreznim zakonodavstvom BiH.

Na navedeni način ostvarivali su veliku nezakonitu imovinsku korist, te nanijeli štetu budžetu i svim građanima Bosne i Hercegovine.

Tužilaštvo BiH nastavlja intenzivnu istragu u odnosu na sve osumnjičene koji su bili obuhvaćeni akcijom koju su, po nalogu Tužilaštva BiH, proveli policijski službenici Granične policije BiH i MUP-a RS.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba