Vijesti

OPTUŽENI ZA POREZNU UTAJU SPORAZUMNO PRIZNAO KRIVICU

08.12.2020. 11:00

Za optuženog Delić Zorana (1967) iz Beograda, sporazumom  je predviđena kazna zatvora od 1 godine, novčana kazna od 2000 KM, te oduzimanje nezakonite imovinske koristi u iznosu od 55.854 KM.

 

OPTUŽENI ZA POREZNU UTAJU SPORAZUMNO PRIZNAO KRIVICU

Optuženi Delić Zoran (1967), direktor i odgovorna osoba u pravnoj osobi DEL INVEST d.o.o. Banja Luka, koji je lišen slobode na osnovu međunarodne potjernice i izručen u BiH, u potpunosti je u prisutnosti advokata priznao krivicu za krivično djelo porezne utaje ili prevare iz člana 210. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovina. 

U skladu sa sporazumom, tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, za optuženog je predložio kaznu zatvora u trajanju od 1 godine, kao sporednu kaznu novčanu kaznu od 2000 KM, te oduzimanje nezakonite imovinske koristi u iznosu od 55.854 KM.

Optuženi je nezakonitu imovinsku korist već uplatio na račun budžeta BiH, što je bio uslov tužilaštva za zaključivanje sporazuma.

Predviđena kazna je srazmjerna sa ulogom i odgovornošću optuženog u izvršenju krivičnog djela. 

Potpisivanjem sporazuma optuženi se odriče prava na suđenje te prava na žalbu na presudu koju mu, na osnovu sporazuma, izrekne Sud BiH.

Sporazum je proslijeđen Sudu BiH.

 


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba