Vijesti

NA EKSHUMACIJI U SANSKOM MOSTU PRONAĐENI POSMRTNI OSTACI 5 OSOBA

03.12.2020. 12:26

Nakon okončane ekshumacije na lokalitetu Greda, pronađeni su posmrtni ostaci koji će biti upućeni na sudsko-medicinsku obradu i utvrđivanje identiteta. Proces ekshumacije danas će biti nastavljen na obližnjoj lokaciji Šušnjari.

NA EKSHUMACIJI U SANSKOM MOSTU PRONAĐENI POSMRTNI OSTACI 5 OSOBA

Na ekshumaciji provedenoj na lokalitetu Greda u Sanskom Mostu, koju je po nalogu postupajućeg tužioca iz Posebnog odjela za ratne zločine koordinirao istražilac Tužilaštva BiH, pronađeni su posmrtni ostaci ukupno 5 osoba. 

Prema preliminarnim informacijama, radi se o žrtvama srpske nacionalnosti nestalim u jesen 1995. godine. 

Nakon završetka rada na ovoj lokaciji, posmrtni ostaci će biti upućeni na dalju sudsko-medicinsku obradu i utvrđivanje identiteta putem DNK analize, a ekshumacija će biti nastavljena na obližnjem lokalitetu Šušnjari, udaljenom nekoliko stotina metara od ove lokacije.

U procesu ekshumacije sudjeluju predstavnici Instituta za nestale osobe (INO BiH), ljekar sudske medicine, policijski službenici MUP-a USK koji osiguravaju lokaciju, kao i potrebni radnici i mehanizacija.

Istražioci i stručno osoblje Tužilaštva BiH gotovo svakodnevno sudjeluju u procesima ekshumacija i traženja nestalih u svim krajevima Bosne i Hercegovine. 


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba