Vijesti

NA PODRUČJU SANSKOG MOSTA VRŠI SE EKSHUMACIJA I POTRAGA ZA POSMRTNIM OSTACIMA ŽRTAVA NESTALIH U JESEN 1995. GODINE

02.12.2020. 12:31

Na lokalitetu Greda u općini Sanski Most počeo je proces ekshumacije u kojem su pronađeni posmrtni ostaci dvije osobe. Ekshumacija se nastavlja, o pretpostavlja se da se na navedenoj lokaciji nalazi još posmrtnih ostataka.

NA PODRUČJU SANSKOG MOSTA VRŠI SE EKSHUMACIJA I POTRAGA ZA POSMRTNIM OSTACIMA ŽRTAVA NESTALIH U JESEN 1995. GODINE

Po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za ratne zločine, istražilac Tužilaštva BiH nalazi se u Sanskom Mostu, na lokalitetu Greda, gdje koordinira proces ekshumacije i traženja nestalih osoba. 

Do sada su pronađeni posmrtni ostaci dvije osobe. Pretpostavlja se da posmrtni ostaci pripadaju žrtvama srpske nacionalnosti, nestalim u jesen 1995. godine. 

Prema inicijalnim informacijama, na navedenom lokalitetu moglo bi se nalaziti više posmrtnih ostataka osoba nestalih u jesen 1995. godine.

Istražilac Tužilaštva BiH koordinira rad i aktivnosti ovlaštenih osoba koje sudjeluju u procesu ekshumacije. Na lokaciji su prisutni ljekar sudske medicine, predstavnici Instituta za nestale osobe (INO BiH), policijski službenici MUP-a USK koji osiguravaju lokaciju, kao i potrebni radnici i mehanizacija.

Ekshumacija se nastavlja u narednom periodu.

 

 


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba