Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA RATNE ZLOČINE U BRČKOM

27.11.2020. 13:55

Optuženi Đurić Ivan (1971) tereti se za zločine počinjene nad žrtvama bošnjačke i hrvatske nacionalnosti u Brčkom 1992. godine. Ovaj predmet povezan je sa predmetima koji su u procesuirani u MKSJ-u za zločine u Brčkom.

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA RATNE ZLOČINE U BRČKOM

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv:

-      Đurić Ivana, rođenog 1971. godine u Bijeljini, državljanina BiH.

Optuženi se tereti da je za vrijeme rata i oružanog sukoba, u svojstvu pripadnika Vojne policije VRS, postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

On je optužen da je, zajedno sa drugim pripadnicima VRS, na području Brčkog 1992. godine, osobno i izravno sudjelovao u zločinima nad žrtvama bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, nezakonito zatočenim u logoru Luka u Brčkom.

On se tereti da je tijekom mjeseca svibnja 1992. godine dolazio u hangar logora Luka u Brčkom, gdje je u kontinuiranom razdoblju od više dana uzastopno vršio mučenje, premlaćivanje, zlostavljanje, pljačkanje, nanošenje trajnih ozljeda hladnim oružjem i druga nečovječna djela nad zatočenim civilima, koji su na žrtvama ostavili trajne tjelesne i duševne ozljede i posljedice.

Počinjenje navedenih kaznenih djela povezano je sa ratnim zločinima za koje je suđeno u predmetima za ratne zločine u Brčkom koji su procesuirani u MKSJ-u u Den Haagu.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

 


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba