Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ШПОЉАРИЋ ВЛАДИМИРА (1957), ПРЕДСЈЕДНИКА КАНТОНАЛНОГ СУДА У САРАЈЕВУ

27.11.2020. 11:03

Тужилац Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против:

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ШПОЉАРИЋ ВЛАДИМИРА (1957), ПРЕДСЈЕДНИКА КАНТОНАЛНОГ СУДА У САРАЈЕВУ

-       Шпољарић Владимира, рођеног 1957. године у Сарајеву, на дужности предсједника Кантоналног суда у Сарајеву.

Оптужени се терети да је током 2018. и 2019. године, када је обављао дужност вршиоца дужности, а касније и предсједника Кантоналног суда у Сарајеву, континуирано и у више наврата непримјереним дјелима и поступцима вршио насиље, узнемиравање и сексуално узнемиравање којим је угрозио мир, душевно здравље и физички интегритет запосленице Кантоналног суда у Сарајеву, која му је у више наврата указивала на непожељност и непримјереност његових поступака.

Током сексуалног узнемиравања и злостављања оптужени је оштећеној, у својству надређеног, упућивао пријетње угрожавањем њезиног запослења и егзистенције, те вишеструким непримјереним поступцима довео до озбиљног угрожавања физичког и душевног здравља оштећене.

Оптужени се терети да је на основу  пола вршио насиље, узнемиравање и сексуално узнемиравање којим је угрозио мир, душевно здравље и физички интегритет другог лица, чиме је починио кривично дјело из члана 29. Закона о равноправности полова у БиХ.

Почињено кривично дјело супротно је домаћим и међународним конвенцијама и актима којима се гарантује безбједност живота и здравља и заштите појединца од полне дискриминације.

Наводе оптужнице тужилаштво ће доказивати позивањем 15 свједока и стручних вјештака, те прилагањем већег броја материјалних доказа.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba