Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV TRI OSOBE ZBOG NEOVLAŠTENOG PROMETA VEĆE KOLIČINE TEŠKE OPOJNE DROGE KOKAIN

20.11.2020. 15:54

Optuženi se terete da su, djelujući kao organizovana grupa, u više navrata pustili u promet više od 500 grama opojne droge kokain, čija vrijednost na ilegalnom narko-tržištu dostiže više od 50 000 KM.

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV TRI OSOBE ZBOG NEOVLAŠTENOG PROMETA VEĆE KOLIČINE TEŠKE OPOJNE DROGE KOKAIN

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju podigao je optužnicu protiv:

1.   B. N., rođenog 1966. godine, u Uroševcu, nastanjenog u Sarajevu, nalazi se u pritvoru

2.   Dž. M., rođene 1977. godine u Čajniču, nastanjene u Sarajevu

3.   B. S., rođene 1966. godine u Maglaju, nastanjene u Sarajevu.

Optuženi se terete da su, nakon što je prvooptuženi na nezakonit način došao u posjed veće količine teške opojne droge kokain, djelujući kao organizovana grupa, po instrukcijama i uputama prvooptuženog, u više navrata organizovali skrivanje, krijumčarenje i transport opojne droge kokain, koji su za dogovorene novčane iznose prodavali na više lokacija u Sarajevu.

Optuženi se terete da su u više navrata u promet stavili ukupno oko 561 gram opojne droge kokain, čime su stekli nezakonitu imovinsku korist.

Operativnim radom na terenu i provođenjem istrage po nalogu tužioca Tužilaštva BiH, zajedno sa policijskim službenicima SIPA-e, prikupljeni su dokazi o počinjenim krivičim djelima koji se optuženima stavljaju na teret.

Optuženi se terete za krivično djelo - neovlašteni promet opojnim drogama iz člana 195. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Navode optužbe tužilaštvo će dokazivati pozivanjem oko 10 svjedoka i stručnih vještaka i prilaganjem više desetina dokaznih materijala.

Za optužene je zatraženo produženje pritvora, odnosno mjera zabrane, a tokom postupka tužilaštvo će tražiti trajno oduzimanje i uništavanje zaplijenjene opojne droge, kao i oduzimanje nezakonite imovinske koristi.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba