Vijesti

NA EKSHUMACIJI U KOTOR VAROŠI PRONAĐENI POSMRTNI OSTACI JEDNE OSOBE

20.11.2020. 15:02

Prema preliminarnim informacijama radi se o žrtvi hrvatske nacionalnosti, ubijenoj 1992. godine, za kojom se duže vremena tragalo.

NA EKSHUMACIJI U KOTOR VAROŠI PRONAĐENI POSMRTNI OSTACI JEDNE OSOBE

Na lokalitetu Plitska, u općini Kotor Varoš, vrši se proces ekshumacije i potrage za posmrtnim ostacima nestalih osoba iz proteklog rata koji, po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za ratne zločine, na terenu koordiniraju istražilac i stručni saradnik Tužilaštva BiH.

Na lokaciji su pronađeni posmrtni ostaci jedne osobe. Prema dostupnim informacijama, pretpostavlja se da se radi o žrtvi hrvatske nacionalnosti sa područja Kotor Varoši, koja je ubijena 1992. godine, a identitet osobe bit će detaljno utvrđen putem DNK analize.

Posmrtni ostaci bit će proslijeđeni na dalju sudsko-medicinsku obradu i utvrđivanje identiteta.

Na mjestu ekshumacije aktivnosti su koordinirali istražilac i stručni saradnik Posebnog odjela za ratne zločine, a u procesu ekshumacije sudjelovali su predstavnici Instituta za nestale osobe (INO) BiH, ljekar sudske medicine, radnici i mehanizacija, kao i policijski službenici MUP-a RS.

Istražioci i stručno osoblje, pod nadzorom postupajućih tužilaca, gotovo svakodnevno sudjeluju u procesima ekshumacija i traženja nestalih osoba, procesima identifikacija i drugim aktivnostima u traženju nestalih osoba, u svim krajevima Bosne i Hercegovine.

 


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba