Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА КОРУПТИВНО КРИВИЧНО ДЈЕЛО ПРОТИВ ТРИ ВЕТЕРИНАРСКА ИНСПЕКТОРА КАНЦЕЛАРИЈЕ ЗА ВЕТЕРИНАРСТВО БиХ

20.11.2020. 13:45

Тужилац Посебног одјела за организовани криминал, привредни криминал и корупцију Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против:

 

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА КОРУПТИВНО КРИВИЧНО ДЈЕЛО ПРОТИВ ТРИ ВЕТЕРИНАРСКА ИНСПЕКТОРА КАНЦЕЛАРИЈЕ ЗА ВЕТЕРИНАРСТВО БиХ

.       Индире Дајић-Хукић, рођене 1967. године у Брчком, запослена као гранични ветеринарски инспектор Канцеларије за ветеринарство БиХ,

2.     Иве Кобаша рођеног 1964. године у Босанском Шамцу, запослен као гранични ветеринарски инспектор Канцеларије за ветеринарство БиХ,

3.     Младена Мијића рођеног 1959. године у Босанском Шамцу, запослен као гранични ветеринарски инспектор Канцеларије за ветеринарство БиХ.

Оптужени се терете да су, од мјесеца јула до мјесеца септембра 2020. године, обављајући дужност ветеринарских инспектора Канцеларије за ветеринарство БиХ, на Граничном ветеринарском инспекцијском прелазу Орашје, а који су задужени за провођење ветеринарско-здравствене инспекције и контроле у међународној трговини живим животињама, храном и производима животињског поријекла, као овлаштена лица институција БиХ, ради стицања незаконите имовинске користи, од лица које се баве увозом наведених роба тражили и добили новац као имовинску корист како би пропустили теретна моторна возила у БиХ без провјере поштовања прописаних здравствених и санитарних услова и норми које морају бити испуњене за улазак ове врсте роба у БиХ, а које су прописане Законом о ветеринарству БиХ, Правилником о условима и начину рада Граничне ветеринарске инспекције у БиХ и Приручником за рад граничних ветеринарских инспектора у БиХ/преглед производа животињског поријекла.

На наведени начин, оптужени су починили коруптивно кривично дјело - примање дара или других облика користи из члана 217. КЗ-а БиХ.

Такође, почињењем наведеног коруптивног кривичног дјела, угрожена је и здравствена и санитарна безбједност грађана Босне и Херцеговине.

Током проведене истраге, откривена су и задокументована почињења кривичних дјела, а наводе оптужбе тужилаштво ће доказивати позивањем свједока те прилагањем већег броја доказних материјала.

Такође, тужилаштво ће у поступку тражити да се оптуженима на основу члана 110.  Кривичног закона БиХ одузме имовинска корист стечена кривичним дјелом, као и да се на основу члана 73. Кривичног закона БиХ оптуженима изрекне мјера безбједности забрана вршења позива, дјелатности или дужности у трајању од 5 година на начин да им се забрани обављање дужности ветеринарских инспектора на граници у Канцеларији за ветеринарство Босне и Херцеговине.

Оптужница је упућена на потврђивање Суду БиХ.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba