Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA KORUPTIVNO KRIVIČNO DJELO PROTIV TRI VETERINARSKA INSPEKTORA UREDA ZA VETERINARSTVO BiH

20.11.2020. 13:45

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv:

 

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA KORUPTIVNO KRIVIČNO DJELO PROTIV TRI VETERINARSKA INSPEKTORA UREDA ZA VETERINARSTVO BiH
  1. Indire Dajić-Hukić, rođene 1967. godine u Brčkom, uposlena kao granični veterinarski inspektor Ureda za veterinarstvo BiH,
  2. Ive Kobaša rođenog 1964. godine u Bosanskom Šamcu, uposlen kao granični veterinarski inspektor Ureda za veterinarstvo BiH,
  3. Mladena Mijića rođenog 1959. godine u Bosanskom Šamcu, uposlen kao granični veterinarski inspektor Ureda za veterinarstvo BiH.

Optuženi se terete da su, od mjeseca jula do mjeseca septembra 2020. godine, obavljajući dužnost veterinarskih inspektora Ureda za veterinarstvo BiH, na Graničnom veterinarskom inspekcijskom prelazu Orašje, a koji su zaduženi za provođenje veterinarsko-zdravstvene inspekcije i kontrole u međunarodnoj trgovini živim životinjama, hranom i proizvodima životinjskog porijekla, kao ovlaštene osobe institucija BiH, radi sticanja nezakonite imovinske koristi, od osoba koje se bave uvozom navedenih roba tražili i dobili novac kao imovinsku korist kako bi propustili teretna motorna vozila u BiH bez provjere poštivanja propisanih zdravstvenih i sanitarnih uslova i normi koje moraju biti ispunjene za ulazak ove vrste roba u BiH, a koje su propisane Zakonom o veterinarstvu BiH, Pravilnikom o uslovima i načinu rada Granične veterinarske inspekcije u BiH i Priručnikom za rad graničnih veterinarskih inspektora u BiH/pregled proizvoda životinjskog porijekla.

Na navedeni način, optuženi su počinili koruptivno krivično djelo - primanje dara ili drugih oblika koristi iz člana 217. KZ-a BiH.

Također, počinjenjem navedenog koruptivnog krivičnog djela, ugrožena je i zdravstvena i sanitarna sigurnost građana Bosne i Hercegovine.

Tokom provedene istrage, otkrivena su i zadokumentirana počinjenja krivičnih djela, a navode optužbe tužilaštvo će dokazivati pozivanjem svjedoka te prilaganjem većeg broja dokaznih materijala.

Također, tužilaštvo će u postupku tražiti da se optuženima na osnovu člana 110.  Krivičnog zakona BiH oduzme imovinska korist stečena krivičnim djelom, kao i da se na osnovu člana 73. Krivičnog zakona BiH optuženima izrekne mjera sigurnosti zabrana vršenja poziva, djelatnosti ili dužnosti u trajanju od 5 godina na način da im se zabrani obavljanje dužnosti veterinarskih inspektora na granici u Uredu za veterinarstvo Bosne i Hercegovine.

Optužnica je upućena na potvrđivanje Sudu BiH.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba