Вијести

ГЛАВНА ТУЖИТЕЉКА САСТАЛА СЕ СА ШЕФОВИМА ТЕРЕНСКЕ КАНЦЕЛАРИЈЕ МРМКС-а И ДЕЛЕГАЦИЈЕ МКЦК-а У САРАЈЕВУ

19.11.2020. 15:12

Централне теме састанка односиле су се на рад на процесуирању предмета ратних злочина и процесима ексхумација и тражења несталих лица.

ГЛАВНА ТУЖИТЕЉКА САСТАЛА СЕ СА ШЕФОВИМА ТЕРЕНСКЕ КАНЦЕЛАРИЈЕ МРМКС-а И ДЕЛЕГАЦИЈЕ МКЦК-а У САРАЈЕВУ

Главна тужитељка Тужилаштва Босне и Херцеговине, Гордана Тадић, са својим сарадницима, састала се са шефом Канцеларије Међународног резидуалног механизма за кривичне судове (МРМКС) у Сарајеву г. Zbignewom Wojdylom и шефом делегације Међународног комитета Црвеног крста у БиХ, г. Елмиром Цамићем.

На састанку је разговарано о раду и сарадњи Тужилаштва БиХ и наведених институција у процесуирању предмета ратних злочина, те првенствено процесу тражења и идентификације несталих лица.

Главна тужитељка Тадић упознала је учеснике састанка да Тужилаштво БиХ и Посебни одјел за ратне злочине, упркос објективним оперативним тешкоћама проузрокованим пандемијом Covid 19, предузимају велике напоре са циљем реализовања што је могуће већег броја радних и истражних активности у оквиру овог одјела, ради постизања што бољих резултата у овој години.

Такође, истакла је да истражиоци и стручно особље из ПОРЗ-а, уз надзор поступајућих тужилаца, упркос тешкоћама и ограничењима због пандемије, готово свакодневно одлазе на процесе ексхумација у свим крајевима Босне и Херцеговине, те да су у протеклих неколико мјесеци остварени резултати на проналаску посмртних остатака жртава за којима се дуго трагало.

У овим процесима свакако је значајна помоћ и подршка коју тужилаштву пружају међународне институције као што су МРМКС и МКЦК.

На састанку је закључено да ће се добра сарадња између ових партнерских институција наставити и у наредном периоду са циљем јачања владавине права и проналаска несталих лица у Босни и Херцеговини.

 

 

 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba