Vijesti

GLAVNA TUŽITELJICA SASTALA SE SA ŠEFOVIMA TERENSKOG UREDA MRMKS-a I DELEGACIJE MKCK-a U SARAJEVU

19.11.2020. 15:12

Centralne teme sastanka odnosile su se na rad na procesuiranju predmeta ratnih zločina i procesima ekshumacija i traženja nestalih osoba.

GLAVNA TUŽITELJICA SASTALA SE SA ŠEFOVIMA TERENSKOG UREDA MRMKS-a I DELEGACIJE MKCK-a U SARAJEVU

Glavna tužiteljica Tužilaštva Bosne i Hercegovine, Gordana Tadić, sa svojim saradnicima, sastala se sa šefom Ureda Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (MRMKS) u Sarajevu g. Zbignewom Wojdylom i šefom delegacije Međunarodnog komiteta Crvenog križa u BiH, g. Elmirom Camićem.

Na sastanku je razgovarano o radu i saradnji Tužilaštva BiH i navedenih institucija u procesuiranju predmeta ratnih zločina, te prvenstveno procesu traženja i identifikacije nestalih osoba.

Glavna tužiteljica Tadić upoznala je sudionike sastanka da Tužilaštvo BiH i Posebni odjel za ratne zločine, uprkos objektivnim operativnim teškoćama prouzrokovanim pandemijom Covid 19, preduzimaju velike napore sa ciljem realizovanja što je moguće većeg broja radnih i istražnih aktivnosti u okviru ovog odjela, radi postizanja što boljih rezultata u ovoj godini.

Također, istakla je da istražioci i stručno osoblje iz PORZ-a, uz nadzor postupajućih tužilaca, uprkos teškoćama i ograničenjima zbog pandemije, gotovo svakodnevno odlaze na procese ekshumacija u svim krajevima Bosne i Hercegovine, te da su u proteklih nekoliko mjeseci ostvareni rezultati na pronalasku posmrtnih ostataka žrtava za kojima se dugo tragalo.

U ovim procesima svakako je značajna pomoć i podrška koju tužilaštvu pružaju međunarodne institucije kao što su MRMKS i MKCK.

Na sastanku je zaključeno da će se dobra saradnja između ovih partnerskih institucija nastaviti i u narednom periodu sa ciljem jačanja vladavine prava i pronalaska nestalih osoba u Bosni i Hercegovini.

 

 


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba