Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA PRANJE NOVCA U IZNOSU OD OKO 76 000 KM

19.11.2020. 12:04

Optuženi Kuzmanović Nikola (1994) tereti se da je tokom 2019. godine počinio krivično djelo pranja novca raspolaganjem većim novčanim iznosom, za kojeg je utvrđeno da potiče od krivičnog djela počinjenog u inostranstvu.

 

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA PRANJE NOVCA U IZNOSU OD OKO 76 000 KM

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju podigao je optužnicu protiv:

-      Kuzmanović Nikole, rođenog 1994. godine u Banja Luci, državljanina Bosne i Hercegovine.

Optuženi se tereti da je na području Banja Luke, u dva navrata tokom 2019. godine, radi sticanja nezakonite imovinske koristi, primio novčane iznose, a potom raspolagao novcem u ukupnom iznosu od 76.837,00 KM, za koji je znao da potiče od krivičnog djela počinjenog u inostranstvu.

U optužnici se navodi da je optuženi znao da su njemu poznate osobe, na području Republike Francuske, upotrebom POS kartičnih uređaja i odgovarajućih bankovnih kartica počinile krivično djelo kompjuterske prevare i preduzele više nezakonitih novčanih transakcija na štetu dvije poslovne banke u BiH. Novac od nezakonitih transakcija uplaćen je na račune optuženog otvorene kod poslovnih banaka u Banja Luci, koji je novac odmah podigao i sa istim raspolagao, pribavivši na taj način nezakonitu imovinsku korist u navedenom iznosu.

Optuženi se tereti da je počinio produženo krivično djelo pranja novca iz člana 209. stav 1. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba