Vijesti

PO NALOGU TUŽILAŠTVA BiH LIŠEN SLOBODE OSUMNJIČENI ZA UBISTVO 51 CIVILA NA PODRUČJU BOSANSKE KRUPE 1992. GODINE

17.11.2020. 09:40

Osumnjičeni se tereti za ubistvo 44 zatvorenika iz logora Omarska, počinjeno na lokalitetu Donji Dubovik, u ljeto 1992. godine, kao i ubistvo sedam civila bošnjačke nacionalnosti, koji su se iz pravca Prijedora kretali prema Bihaću.

PO NALOGU TUŽILAŠTVA BiH LIŠEN SLOBODE OSUMNJIČENI ZA UBISTVO 51 CIVILA NA PODRUČJU BOSANSKE KRUPE 1992. GODINE

Postupajući po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za ratne zločine policijski službenici SIPA-e, uz asistenciju policije MUP-a RS, u ranim jutаrnjim satima, na području mjesta Donji Dubovik, općina Krupa na Uni, locirali su, identifikovali i lišili slobode osumnjičenog Ćulibrk Dušana, zv. ”Ćule” rođenog 1970. godine u Bosanskoj Krupi.

Osumnjičeni se tereti da je za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, u svojstvu pripadnika rezervnog sastava policije SJB Bosanska Krupa, u mjesecu julu 1992. godine, zajedno sa drugim osobama, lično i direktno, sudjelovao u odvođenju a zatim i ubistvu 44 civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, koji su bili nezakonito zatvoreni u logoru Omarska u općini Prijedor te odvedeni radi navodne razmjene, da bi potom bili odvezeni na lokalitet jame “Lisac”, na području mjesta Donji Dubovik, gdje su ubijeni pucanjem iz vatrenog oružja. Njihova tijela i posmrtni ostaci su pronađeni, ekshumirani iz jame “Lisac” i identifikovani 2000. godine.

Nadalje, optuženi se tereti da je početkom mjeseca augusta, u mjestu Donji Dubovik, presreo grupu od sedam civila bošnjačke nacionalnosti koji su se iz pravca Prijedora kretali prema Bihaću, te pucanjem iz vatrenog oružja počinio ubistvo navedenih civila čija su tijela pronađena i ekshumirana iz jame “Lisac”.

Osumnjičeni je pod istragom zbog krivičnog djela - ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Policijski službenici SIPA-e osumnjičenog će tokom dana predati postupajućem tužiocu.

U okviru istog predmeta, putem međunarodne pravne pomoći, na području Republike Srbije pronađen je i ispitan u svojstvu osumnjičenog i Kotur Milorad, rođen 1961. godine u Bosanskoj Krupi, koji se nalazi na području Novog Sada, R Srbija.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba