Вијести

ПРИЈЕДЛОГ ПРИТВОРА ЗА ОСУМЊИЧЕНОГ ЗА ТЕРОРИЗАМ

26.10.2020. 14:26

Приједлог притвора за осумњиченог Јахју Вуковића (1999) предложен је због свих притворских разлога описаних у члану 132. ЗКП-а БиХ.

ПРИЈЕДЛОГ ПРИТВОРА ЗА ОСУМЊИЧЕНОГ ЗА ТЕРОРИЗАМ

Тужилац из Одсјека за тероризам Тужилаштва Босне и Херцеговине, након испитивања осумњиченог, упутио је приједлог за одређивање мјере притвора за осумњиченог:

-       Вуковић Јахју, рођеног 1999. године у Бихаћу, изручен у Босну и Херцеговину дана 22.10.2020. године, налази се у притвору.

Осумњичени је под истрагом Тужилаштва БиХ и терети се да је 2014. године отпутовао у Сирију, гдје се прикључио формацијама у оквиру терористичке организације Al Nusra Front која је од стране Савјета безбједности УН-а проглашена терористичком организацијом, гдје је боравио све до 2019. године, након чега се сакривао на подручју Р Турске, гдје је лоциран, лишен слободе и изручен правосуђу Босне и Херцеговине.

Притвор је предложен из разлога описаних у члану 132. став 1. тачке а), б), ц) и д) Закона о кривичном поступку БиХ.

Тужилац је оцијенио да једино мјера притвора према осумњиченом Јахји Вуковићу може спријечити могућност бјекства, спријечити утицај на свједоке, помагаче и саучеснике, као и уништавање, скривање, измјену или фалсификовање доказа или трагова важних за кривични поступак, као и спријечити могућност понављања извршења кривичног дјела, те заштитити јавни ред и безбједност грађана.

Приједлог је упућен према Суду Босне и Херцеговине.

 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba