Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ДИРЕКТОРА И РУКОВОДИОЦА ОДСЈЕКА У ОБАВЈЕШТАЈНО-БЕЗБЈЕДНОСНОЈ АГЕНЦИЈИ ОБА БиХ

22.10.2020. 15:36

Оптужени Мехмедагић Осман (1962) и Пекић Мухамед (1991) терете се за злоупотребу положаја или овлаштења из члана 220. КЗ-а БиХ.

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ДИРЕКТОРА И РУКОВОДИОЦА ОДСЈЕКА У ОБАВЈЕШТАЈНО-БЕЗБЈЕДНОСНОЈ АГЕНЦИЈИ ОБА БиХ

Тужилаштво Босне и Херцеговине подигло је оптужницу против:

- Мехмедагић Османа, рођеног 1962. године, директор ОБА-е БиХ

- Пекић Мухамеда, рођеног 1991. године, руководилац Одсјека за сајбер  безбједност ОБА-е БиХ

Оптужени се терете да су, током мјесеца августа 2020. године, злоупотријебили свој службени положај или овлаштења, као и ресурсе и капацитете Обавјештајно-безбједносне агенције Босне и Херцеговине, у сврхе приватних и личих интереса, како би дошли до информација и фотографија о пошиљаоцу анонимне кривичне пријаве против директора ОБА-е.

Вршећи наведене радње, оптужени су вишеструко злоупотријебили свој положај, као и званичне законом утврђене процедуре и службене радње, те прекршили право на неповредивост писмене и поштанске комуникације загарантовано Уставом Босне и Херцеговине и међународним конвенцијама о људским правима.

Тужилаштво БиХ, у складу са чланом 126а. став 1. тачке а), б) и ц) ЗКП-а БиХ, упутило је приједлог да се за оптужене Мехмедагића и Пекића изрекне мјера забране обављања службене дужности директора и запосленика ОБА-е и забрана контакта са запосленицима ОБА-е БиХ, како би се поступак могао неометано водити.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду Босне и Херцеговине.

 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba