Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА КРИЈУМЧАРЕЊЕ ИЛЕГАЛНИХ МИГРАНАТА

16.10.2020. 08:52

Оптужени Хелач Харис (1978) терети се да је, као власник такси удружења, организовао возила и возаче за кријумчарење илегалних миграната који нису испуњавали услове за законит боравак и кретање у Босни и Херцеговини.

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА КРИЈУМЧАРЕЊЕ ИЛЕГАЛНИХ МИГРАНАТА

Тужилац Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против:

-      Хелач Хариса, рођеног 1978. године у Сарајеву, држављанина БиХ.

Оптужени се терети да је као власник такси удружења, по претходном договору са њему познатим лицем, а ради стицања незаконите имовинске користи, ангажовао своје запосленике на незаконитом кријумчарењу већег броја лица, илегалних миграната, који нису испуњавали законске услове за улазак, боравак и кретање у Босни и Херцеговини.

У оптужници се наводи да је оптужени заједно са двојицом возача, у средишту Сарајева преузео 12 илегалних миграната, држављана Ирака и једног држављанина Сомалије, које су повезли у правцу Томиславграда и међународне границе са Р Хрватском и ЕУ, те мигранте оставили на договореној локацији у близини граничног појаса, како би им омогућили да пјешице пређу на подручје Р Хрватске.

Активностима Граничне полиције Босне и Херцеговине, јединице Каменско- Томиславград, оптужени је откривен и лишен слободе у свом возилу, а такође су пронађени и стављени под надзор илегални мигранти, чије кријумчарење је спријечено.

Оптужени се терети да је за више лица покушао омогућити илегални прелазак државне границе између БиХ и Р Хрватске те  починио кривично дјело-кријумчарење лица из члана 189. став 1. Кривичног закона Босне и Херцеговине.

 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba