Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA KRIJUMČARENJE ILEGALNIH MIGRANATA

16.10.2020. 08:52

Optuženi Helač Haris (1978) tereti se da je, kao vlasnik taksi udruženja, organizirao vozila i vozače za krijumčarenje ilegalnih migranata koji nisu ispunjavali uvjete za zakonit boravak i kretanje u Bosni i Hercegovini.

 

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA KRIJUMČARENJE ILEGALNIH MIGRANATA

Tužitelj Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv:

-      Helač Harisa, rođenog 1978. godine u Sarajevu, državljanina BiH.

Optuženi se tereti da je kao vlasnik taksi udruženja, po prethodnom dogovoru sa njemu poznatom osobom, a radi sticanja nezakonite imovinske koristi, angažirao svoje uposlenike na nezakonitom krijumčarenju većeg broja osoba, ilegalnih migranata, koji nisu ispunjavali zakonske uvjete za ulazak, boravak i kretanje u Bosni i Hercegovini.

U optužnici se navodi da je optuženi zajedno sa dvojicom vozača, u središtu Sarajeva preuzeo 12 ilegalnih migranata, državljana Iraka i jednog državljanina Somalije, koje su povezli u pravcu Tomislavgrada i međunarodne granice sa R Hrvatskom i EU, te migrante ostavili na dogovorenoj lokaciji u blizini graničnog pojasa, kako bi im omogućili da pješice pređu na područje R Hrvatske.

Aktivnostima Granične policije Bosne i Hercegovine, postrojbe Kamensko- Tomislavgrad, optuženi je otkriven i lišen slobode u svom vozilu, a također su pronađeni i stavljeni pod nadzor ilegalni migranti, čije krijumčarenje je spriječeno.

Optuženi se tereti da je za više osoba pokušao omogućiti ilegalni prelazak državne granice između BiH i R Hrvatske te  počinio kazneno djelo-krijumčarenje osoba iz članka 189. stavak 1. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba